YAZ AYLARINDA PIHTIYA KARŞI BOL YÜRÜYÜŞ VE SIVI TÜKETİMİ -Sancaktepe News

SON DAKİKA

YAZ AYLARINDA PIHTIYA KARŞI BOL YÜRÜYÜŞ VE SIVI TÜKETİMİ

Bu haber 04 Temmuz 2021 - 22:57 'de eklendi ve 138 views kez görüntülendi.

YAZ AYLARINDA PIHTIYA KARŞI BOL YÜRÜYÜŞ VE SIVI TÜKETİMİ

Toplardamar pıhtıları; kişisel özellikler nedeniyle pıhtıya eğilim, damar duvarı hasarı ve kanın damarlarda göllenmesi sonucu gelişir. Bacak toplardamar pıhtısı bacakta gerginlik, şişlik ve ağrıya neden olmakta; buradan kopan pıhtı parçaları akciğer toplardamarına giderek ani nefes darlığına, hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Kasık toplardamar pıhtıları ve ciddi nefes darlığına sebep olan akciğer pıhtıları anjiyografik olarak tedavi edilebilir.   

Yaz döneminde yetersiz su tüketilmesi, kanın yoğunluğunu arttırarak pıhtıya eğilimi arttırır. Sıcaklar nedeniyle artan sıvı kaybının yerine konulamaması ve hareket azlığı pıhtı riskini arttırır. Ayrıca pandemi nedeniyle sadece temel ihtiyaçlar için dışarı çıkılması ve daha sakin bir hayat yaşanmaya başlanması ile günlük aktiviteler azaldı. Hareketliliğin azalması, özellikle bacak kaslarının toplardamarlar üzerindeki pompa etkisini azalttı. Bu durum, bacak toplardamarında kanın birikmesine sebep olarak bacaklarda ödeme sebep olurken,  pıhtı gelişmesi için zemin oluşturabilir.

Yetersiz sıvı alınması ve hareket azlığına ek olarak, damar endoteline hasar veren Covid-19 hastalığı bireysel olarak pıhtıya eğilimi arttıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Covid-19 geçiren bireylerde, tedavi sonrası erken dönemde bacak ya da akciğer toplardamarında pıhtı gelişme olasılığı normal insanlara göre daha yüksektir. Pandemi döneminde hastanemize bacak toplardamar pıhtısı nedeni ile başvurular 3-4 kat, akciğer pıhtısı ile başvurular ise 2-3 kat artmış durumdadır. Pıhtı ile başvuran hastalarda pıhtıya neden olan faktörler incelendiğinde hastaların üçte birinin daha önce Covid-19 nedeni ile tedavi gördüğü tespit edilmiştir.

Pandemi ile mücadelede hastalığı kontrol etmeye başladığımız ve toplumsal aşılamayı istenilen düzeye çıkarmaya başladığımız şu dönemde, evden dışarı çıkıp günde 10000 adım atmaya özen göstermeliyiz. Ev içinde bulunduğumuz dönemlerde, her saat başı oturduğumuz yerden kalkıp hareket etmeliyiz. Havaların ısınmaya başladığı ve vücudun doğal sıvı kaybının arttığı yaz döneminde en az 2 litre sıvı tüketmeliyiz. Ayaklarımızı günde 2-3 kez soğuk su ile ayak parmak ucundan yukarı doğru, masaj yaparak yıkamak kan dolaşımını hızlandırarak bacaklarda kan göllenmesini engelleyecektir. Covit-19 geçiren hastalar ise hekimlerinin önerdiği kan sulandırıcı ilaçları mutlaka kullanmalı ve hekim tedaviyi sonlandırmadığı sürece ilaçlara devam etmelidir.