CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA SANAYİMİZ - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA SANAYİMİZ

Bu haber 11 Kasım 2023 - 11:31 'de eklendi ve 215 views kez görüntülendi.

Sevgili okurlarım, bildiğiniz üzere 29 Ekim Pazar günü Cumhuriyetimizin 100.yılını coşkuyla kutlayacağız. Bu özel günün şerefine, bu yazımda ülkemizin sanayisinde 100 yıllık aktivitemizi ele alacağım.

Sanayimizin temeli 1923 Şubatında İzmir’de atılır. İzmir’de Banka Han binasında 1135 delege ile İzmir İktisat Kongresi başlatılır. Yurdun dört bir köşesinden çeşitli sanayi kollarının temsilcilerinden oluşan bu heyetin toplanma amacı uzun süren savaşlardan çok ağır zararlar görmüş, kapitülasyonlar, borçlar ve sanayi devrimine ayak uydurulamayarak harap ve bitap düşmüş vatanın refaha ve ekonomik bağımsızlığa nasıl kavuşturulacağının tartışılmasıydı. Henüz Cumhuriyet ilan edilmemiş, yeni Türk devletinin geleceği bile belirsizliğini korurken bu kongreye verilen önem ilerideki 15 yılda yapılacak ekonomik atılımın ayak sesleriydi.

Cumhuriyetin ilanıyla beraber devletçilik ilkesiyle milli bir ekonomi fikri benimsendi. Yerli sanayi kurulan bankalar ve Sanayi Teşvik Kanunu ile desteklendi. Osmanlı’dan kalan 4 fabrikanın yanında yurdun her yanında 44 fabrika daha açıldı. Altyapı yatırımlarıyla ana yurt dört baştan demir ağlar ile örüldü. Büyük Buhran’ın etkilerine rağmen iktisadi alanda kaydedilen bu ilerleme, ulu önderin vefatına dek sürdü.15 sene içerisinde batmış, halkı fakir kalmış bir devletten kendi uçağını üretebilen aydınlık, pırıl pırıl, genç bir Cumhuriyet kuruldu. Fakat maalesef bu atılım ilerleyen süreçlerde istikrar sağlayamadı. Kapatılıp soba fabrikası yapılan uçak fabrikası, mühendislerin üstün çabası ve azmiyle sıfırdan 130 günde üretilip benzin konulmadığı için yolda kaldıktan sonra çöpe atılan Devrim arabamız, dış borçlar ve krizler.

Cumhuriyetimizin 100.yılında ise yeniden ileri yönlü bir ivme göstermeye başlamıştır. Akdeniz’deki sondaj gemilerimiz, Devrim arabasından yarım kalanlarımızı tamamlayan TOGG’umuz, teröre göz açtırmayan İHA ve SİHA’larımız göğsümüzü kabartıyor. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da Atamıza ve Cumhuriyetimize layık olabilmek için gayretle çalışmaya devam etmeli, ekonomimizi ve sanayimizi yarınlara hazırlamalıyız.

Yazımı tamamlarken donanmamızın geçit töreninden de bahsetmemde yarar var. İstanbul Boğazında yerli uçak gemimiz TCG Anadolu başta olmak üzere 100 gemimiz ve 20 savaş uçağımızın katılacağı geçit töreni, donanma tarihimiz boyunca en büyüğü olacak. Cumhuriyetimizin 100.yılına özel düzenlenecek ihtişamlı töreni takip etmenizi öneriyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 100.yılını kutluyor, yeni yüzyılımızda huzurlu, üretken ve refah düzeyi ilerlemiş bir Cumhuriyet diliyorum. Sağlıcakla kalın…

Seçkin KALENDERseckin.kalender@kosgeb.gov.tr