YENİDOĞAN METROSU MUAMMASI! - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

YENİDOĞAN METROSU MUAMMASI!

Bu haber 13 Şubat 2021 - 14:38 'de eklendi ve 1.534 views kez görüntülendi.

YENİDOĞAN METROSU MUAMMASI!

Çekmeköy, Sancaktepe Sultanbeyli Metro Hattına entegre olan Yenidoğan, Taşdelen, Güngören, Aydınlar Sarıgazi ve Hastane Metro Hattı tartışmaları devam ediyor.

15 Ocak tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımı ile yapılan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının 2. TBM çalışmaya başlama töreni yapıldığı gün Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü sosyal medya hesabından Soruyoruz! Başlıklı paylaşımında Döğücü, tamamlandığında tek yönde saatte 35 bin insanımıza ulaşım imkânı sağlayacak ve bölge insanımızın sabırsızlıkla beklediği Hastane, Sarıgazi, Taşdelen ve Yenidoğan Metrosu aksı plan dışı bırakıldı mı? Bırakıldıysa neden? Yoksa cevap almak için bir 14 ay daha mı bekleyeceğiz? Sorusuna İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gurup Başkan Vekili İbrahim Özkan pazartesi günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinde cevap verdi.

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gurup Başkan Vekili ve Sancaktepe Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Özkan, Yenidoğan Metrosu Hakkında Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü’nün yapmış olduğu paylaşımına cevap veren Özkan, “Ekrem İnanoğlu başlanmış hiçbir projeyi yarıda bırakmaz Sayın Belediye Başkanı AK Partili Sayın Cumhurbaşkanımız dan onay alsın biz yapımını gerçekleştirelim” ifadelerini Kullandı.

İbrahim Özkan İYİ Parti İBB Gurup Başkan Vekili

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyon Başkanı Abdullah Özdemir’in kendisine yönelik eleştirilerine cevap veren İyi parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gurup Başkan Vekili İbrahim Özkan, yenidogan metrosu hakkında yaşananlarla ilgili şunları dile getirdi.

ÖZKAN; SİZİN DÖNEMİNİZDE UYGUN GÖRÜLMEMİŞ

İbrahim Özkan, “soru önergelerinden de bana sataşmaya başladı ama ben dediğim gibi derslerim iyi çalışırım. Abdullah Bey beni iyi dinle. Not’un Al Sancaktepe’deki metro hattı ile ilgili 2015 senesinde 24 08 tarihli ve 57 03 013 sayılı bakın Vatan yolculuk değerleri açısından Çekmeköy Sancaktepe Sultanbeyli metro hattının yapılabilirliği uygun görüldüğü ancak Sarıgazi Taşdelen Yenidoğan Metro Hattı’nın yapılabilirliğini Özetle yolculuk talebinin 2040 için 6468 yolcusu saat göre Metro için düşük olması sebebiyle uygun görülmediği sizin döneminiz de Büyükşehir belediyesine bildirilmiş”.

ÖZKAN; BEN ORALARI KARIŞ KARI BİLİRİM

Özkan, “2015 akabinde her iki hat için aynı sözleşme altında yapım işlerine başlanmış. 29 12 2017 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazısı ile yapım işleri durdurmuşsunuz her ne kadar 2018 başında yeniden başlanması planlanmışsa da o dönemde kredi temin edememişsiniz ve öz kaynak bütçe olmadığından dolayı fiziki saha ilerlemesini yüzde 4 mertebesinde bırakmışsınız iki hat içinde üretim inşaat imalat durdurulmuş. Anadolu Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü 17 12 2009 tarihinde 2531 sayılı yazıyla Yenidoğan Cumhuriyet Emek metro hattının eski adıyla Sarıgazi Taşdelen Yenidoğan Metro Hattı’nın. Bakın ben oraları karış karış bilirim. 2020 yılı için Kamu Yatırım Programına eklenmesi talebiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığında başvuruda bulunulmuş.

ÖZKAN; 2021 YILI YATIRIM PROGRAMINDAN DAHİ CIKARILDI

İbrahim Özkan, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkililerince yapılan görüşmede As Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü onay olmadığı için yatırım programına ek giremeyeceği bildirilmiştir. Bakın numaraları var hepsinin tarifi var akabinde bakın. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Ekim 2020 ay içinde yapılan görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan gelen 28 12, 2020 tarih ve 4919 sayılı yazıda, Yenidoğan Imes, Soyak Yenişehir hattının Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bu onayı bulunmadığından dolayı yine bu yıl için 2021 Yatırım programı için değerlendirme dışı bırakıldığı bildirilmiştir.

ÖZKAN; CUMHURBAŞKANLIĞINDAN GELEN YAZILAR BURA DA

Özkan; “Kardeşim bunlar Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen yazılar, tarih ve numaralarını yazdım. Orada popülizm yaparak yine beni polemiklerin içerisine çekmemenizi rica ediyorum. Bakın bu tetikçi lafı gerçekten çok yakışıksız bir laf. Yani ben burada iktidar olan e bir idarenin iyi partinin grup Başkanvekiliyim. Tabii ki Sayın başkanın yaptıklarını burada savunacağım ama savunurken de bu bilgi notlarını ben iyi alırım. Boştan Sallamayın Sancaktepe’deki Yenidoğan metro hattı için 2040 yılı itibariyle 6400 yolcu yolcu olacak denmiş ve bu maalesef yatırım planı alınmamıştır. Önce yatırım planına aldırır, ondan sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi bakar” ifadelerini kullandı.

Abdullah Özdemir İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyon Başkanı

Yenidogan metrosu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclisinde soru önergesi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Komisyon Başkanı Abdullah Özdemir, Pazartesi günü iyi Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan’ın konuşmasını eleştirimken Yenidoğan Metrosu hakkında soru önergesi vererek şöyle devam etti.

ÖZDEMİR; SORU ÖNERGESİ VERDİ

Abdullah Özdemir “Pazartesi günü İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Bey’in ifade ettiği bir konu vardı. Yenidoğan Metrosu ile alakalı bu Metro’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istendiğini fakat Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü’nün onaylamadığını Cumhurbaşkanlığının da bunla ilgili engelleme teşkil ettiği ifade etmişlerdi. Birincisi bu hat kredisiz yani öz kaynakla yapılacak şekilde ihale edilmiştir. Bu hattın yapılması için Altyapı Genel Müdürlüğünün ve Cumhurbaşkanının herhangi bir onayına ihtiyaç yoktur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu hatla ilgili bir çalışma yapacaksa yarın kazmaya vurabilir. Gerçekten biz AK Partili Meclis üyeleri olarak hem grup başkan vekilimize bizleri Ekrem beyin çarpıtmalarını dezenformasyonu düzeltmekten her ay yorulduk” ifadelerini kullandı.