GENÇLİĞİN 101. YILI KUTLU OLSUN - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

GENÇLİĞİN 101. YILI KUTLU OLSUN

Bu haber 19 Mayıs 2020 - 3:52 'de eklendi ve 93 views kez görüntülendi.

GENÇLİĞİN 101. YILI KUTLU OLSUN

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının 101. Yılı kutlanıyor.

Koranavirüs nedeniyle bu yıl 19 Mayıs’ı diğer yıllardan farklı olarak evlerimizden kutluyoruz. Bundan 101 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktı. İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilen 19 Mayıs tüm yurtta saatler 21.19’u gösterdiğinde İstiklal Marşı ve Türk Bayrakları ile evlerden kutlanacak.  

101. YILI KUTLANIYOR

 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkması ile İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı tarih olan 19 Mayıs gününün 101. Yılını kutlamaları Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığındaki heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk ve saygı duruşunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ve Bakan Kasapoğlu, video konferans yöntemiyle gençlerle buluşması ve saat 21,19 da vatandaşlar evlerinde ve stadyumlarda İstiklal Marşı okunarak kutlanacak.

19 MAYIS ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi’nden sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.