EĞİTİM EĞİTİM Sancaktepe News Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ’NDEN OKULLARI AÇILIRKEN AİLELERE UYARILAR GELDİ

Bu haber 31 Ağustos 2021 - 12:44 'de eklendi ve 92 views kez görüntülendi.

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu bağımlılığı, oyun bağımlılığı, şans oyunu adı verilen kumar ve sanal kumar gençlerimizi en az virüs kadar tehdit ediyor” dedi.

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay’dan, okulların açılacağı bugünlerde ailelere uyarılar geldi. Ay, okulların koronavirüs salgını gölgesinde açıldığını ancak tek problemin pandemi olmadığını dile getirdi. Başkan Ay şöyle devam etti, “Okullar açılıyor. Bu yılda salgının etkisi altındayız. Ancak tek sorunumuz salgın değil. Uyuşturucu bağımlılığı, oyun bağımlılığı, şans oyunu adı verilen kumar ve sanal kumar gençlerimizi en az virüs kadar tehdit ediyor. Okul dönemi, ailelerin çocukları üzerindeki denetimin bir miktar azalıyor. Öğretmenlerimiz ise şartlar gereği tam bir denetim mekanizması kuramıyor. Çocuklarımız için risk artıyor” diye konuştu.

PANDEMİDE UYUŞTURUCU EVLERE SERVİS EDİLMEYE BAŞLANDI
Pandemi ile birlikte uyuşturucu satışlarında dijitalleşmenin de arttığını söyleyen Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Ay, “Bunu biz sahada gözlemliyorduk. AB’nin Türkiye’yi de dahil ettiği araştırmasında da bunu görüyoruz. Uyuşturucu da, satışın dijitale kaydığını görebiliyoruz. Rapora göre evlere servis yapılıyor. Bunun için de mesajlaşma araçları ve sosyal medya kullanılıyor.

OKULLARIN AÇILMASIYLA UYUŞTURUCU RİSKİ ARTIYOR
Uyuşturucu bağımlılığının gençler arasında yaygınlık kazandığını belirten Bilal Ay, “Okullar bu bağımlılığın yayılması için maalesef uygun da bir ortam oluşturuyor. Gençlerimiz gerek okul civarında gerekse arkadaş kurbanı olarak bu zehrin tuzağına düşebiliyorlar. Zehir tacirleri, evlatlarımızı kandırmak için türlü yöntemlere başvurabiliyorlar. Okul servisinde öğrencilere uyuşturucu madde götürüldüğü haberini geçtiğimiz yıllarda hepimiz okuduk. Okul çevresinde denetimler var ama yüzde 100 başarı, bu işin doğası gereği maalesef çok zor. Yine geçtiğimiz günlerde, İstanbul’da servis şoförlerine yapılan bir testin sonucu da hepimizin malumu. İBB’ye servis şoförü olmak için başvuran 141 bin kişinin 5 binin uyuşturucu testi pozitif çıktı. Bu da yüzde 3,5 gibi bir orana denk geliyor. Bir yönüyle de, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlığı sayısının fotoğrafını çekmek adına dev bir anket özelliği taşıyor” şeklinde konuştu.

DERS DEĞİL KUPON ÇALIŞIYORLAR
Okul çevresindeki tehlikenin sadece uyuşturucu ile sınırlandırılamayacağını ifade eden Başkan Ay, “Şans oyunu adı verilen kumarda bir diğer tehlike. Masum gibi gösteriliyor ama asla masum değil. Öte yandan, okulların hemen yanı başında, hatta kırtasiyelerde dahi bu oyunlar oynatılıyor. 18 yaş yasağının denetimi de, ciddi bir şekilde, yok maalesef. Bu oyunu oynayanların 3’te 2’si 18-25 yaş arasında. 2008 yılında resmi rakamlara göre 18 yaş altı gençlerin yarısından fazlası bu oyunu oynuyordu. Araştırma eski denilebilir ancak o günden bugüne bu rakamların arttığını gözlemlemek hiç de zor değil. Biraz dikkat edenler görüyor ki bazı gençlerimiz ders değil kupon çalışıyor. Yine sanal kumarda da benzer durumları görüyoruz” diye konuştu.

BİLGİSAYAR OYUNLARI OKUL BAŞARISINI DÜŞÜRÜYOR
Öğrenciler için bir diğer riskin bilgisayar oyunları olduğunun altını çizen Bilal Ay, “Bu oyunlar da masum sanılıyor ama asla masum değiller. Bir kere oyun değiller. Oyunlar eğlendirici olduğu kadar öğreticidir. Ancak bu oyunlar, kötü örnekliklerle dolu. Bir an için bunu görmezden bile gelsek, akademik başarıyı düşürüyor. Bu konuda ciddi önlemler alan ülkeler var. Örneğin Çin, 18 yaşından küçükler için on-line oyun oynama süresini, 1,5 saatten 1 saate düşürdü. Gerçek kişi hesaplarıyla bu oyunların oynanması yönünde de adım atmayı planlıyorlar” diye konuştu.
KRİPTO PARA RİSK İÇERİYOR
Son dönemde oldukça ilgi çeken kripto paralar ile ilgili de uyarılarda bulunan Ay, “Gençlerimiz çok ciddi manada bu kripto paralara zaman ayırıyor. Kolay para kazanma yolu olarak görüyor. Bunları masum göremeyiz. Kolay para kazanma arzusunun gençlerimizi sürükleyebileceği yer hemen her enstrümanda aynı. Bir de, özellikle yasa dışı bahis sitelerinin bu paraları kullanıyor olması da ayrıca dikkate alınması gereken bir husus. Ancak en basit şekilde, gençlerin gün içerisinde saatlerce bu işlere vakit ayırmaları bile başlı başına bir sorun” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ DE UYUŞTURUCU GİBİ BAĞIMLILIK YAPIYOR
Pandemi sürecinde teknoloji kullanımının arttığını anımsayan Bilal Ay, “Bu sürede, günlük teknoloji kullanımımız 4 saatten 8 saate çıktı. Uzaktan eğitim sebebiyle, ekranla olan ilişkimiz daha fazla arttı. Şimdi, yüz yüze eğitim başlıyor. Öğrencilerimiz, teknoloji ile geçirilen zamanı kısaltamazsa, oluşmuş ise bağımlılık, bir uzman yardımı ile bundan kurtulamazsa akademik başarısında ciddi düşüşler olacaktır. Üstelik hiçbir bağımlılık hafife alınamaz. Bağımlılık yapması açısından uyuşturucu ile teknolojik ürünlerin arasında bir fark yok” diye konuştu.

AİLELER DİKKAT!
Ailelerin daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Ay, “İfade ettiğim gibi, çeşitli sebeplerle okul dönemleri, anne babaların çocukları üzerindeki denetimin azaldığı dönemler oluyor. Oysaki bunun böyle olmaması gerekiyor. Biz hep şunu söylüyoruz. Türkiye’de gençlik değil ebeveyn problemi var. Bu noktada aileleri, okul döneminde çocuklarıyla ilgili daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Tabii ki bir baskıdan bahsetmiyorum. İlgi ve şefkat ile bu kolaylıkla sağlanabilir” dedi.