PROF. DR. MURAT UĞUR VE EKİBİ BAŞARILI OPERASYON - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

PROF. DR. MURAT UĞUR VE EKİBİ BAŞARILI OPERASYON

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar bölümü başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur ve ekibi kalp yetmezliği ve şah damarı tıkanıklığı teşhisi konulan Tuncay Demir isimli hastaya sempatik blokaj ve cerrahi ile birlikte 1.5 saat süren ameliyat sonrası bir günlük yoğun bakım ve 3 gün servis takibinden sonra hasta taburcu edildi.

Bu haber 04 Mart 2024 - 22:38 'de eklendi ve 63 views kez görüntülendi.

Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur ve ekibi başarılı işlere imza atmaya devam ediyor.

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar bölümü başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur ve ekibi kalp yetmezliği ve şah damarı tıkanıklığı teşhisi konulan Tuncay Demir isimli hastaya sempatik blokaj ve cerrahi ile birlikte 1.5 saat süren ameliyat sonrası bir günlük yoğun bakım ve 3 gün servis takibinden sonra hasta taburcu edildi.

 

Kalp damar hastalıklarının ne tür belirtileri vardır?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur, “Beynin kanlanması ön ve arka sistemi besleyen 4 damar tarafından sağlanır. Beynin esas kanlanmasını ise boynun her iki tarafından uzanan şah damarları sağlar. Şah damarında oluşan darlıklar inme açısından büyük risk oluşturur. İnme geçici olabildiği gibi vücutta kalıcı felç de oluşturabilir. Şah damarı tıkanıklıklarında darlığın açılması inme riskini önlemek için büyük önem taşır. Şah damarındaki %70 üzeri darlıklarda girişim önerilir. Ayrıca herhangi bir şikayete neden olan (inme, geçici serebrovasküler olay, kol ve bacaklarda geçici ya da kalıcı güç kaybı, konuşma bozukluğu, geçici görme kaybı) %50 ve üzerindeki darlıklarda da damarın açılması gereklidir. Yapılan müdahale ile hayatı tehdit eden inme riski ortadan kaldırılır. Darlık stent ya da cerrahi olarak plağın temizlenmesi şeklinde tedavi edilebilir. Cerrahi yöntem ile damar içindeki plak tamamen temizlendiği cerrahi öncelikli tedavi yöntemidir. Uzun dönem açıklık oranlarının yüksekliği ve takiplerinde daha az nörolojik olay görülmesi nedeni ile hem ulusal hem de uluslararası kılavuzlarda öncelikli olarak cerrahi yöntem önerilmektedir”.

 

 

Ameliyatlar ne kadar sürüyor ve ne kadar sürede hastaları taburcu ediyorsunuz?

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur, “Şah damarı ameliyatları ortalama 1 saat sürmektedir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi ile uygulanabilir. Günümüzde çoğu merkezde genel anestezi yöntemi tercih edilmekte ve ameliyat sırasında beyin monitörizasyonu ile beyindeki değişiklikler takip edilmektedir. Anestezi açısından riskli hastalarda stent uygulanmaktadır. Lokal anestezi ile ameliyat ise sınırlı sayıda deneyimli merkezde uygulanmaktadır. Hastanemizde anestezi ve kalp damar cerrahisi ekibinin işbirliğinde hasta uyanık iken şah damarı ameliyatı yapılmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası ortalama 1 gün yoğun bakım 2 gün servis takibi sonrası taburcu edilmektedir. Lokal anestezide sadece boynun ilgili bölgesindeki sinirlere ağrı blokajı yapılır. Hastanın işlem esnasında uyumu önemlidir. Ameliyat süresince hasta ile konuşarak hastanın nörolojik takibi yapılır. Bu bölgedeki sinirlere özel blokaj yapacak ve hastanın acı çekmeden ameliyat olmasını sağlayacak anestezi uzmanının ekipte bulunması elzemdir. Hastanemizde bu konuda deneyimli olan Dr. Erman Şen şah damarı ameliyatlarında bu bölgedeki sinirlere blokaj yaparak ameliyatı güvenle uygulamamızı sağlamaktadır”.

Hasta size hangi şikayetlerle başvurdu. Hastanıza operasyon ne zaman yaptınız?

Prof. Dr. Murat Uğur, “Hastamız Tuncay Aksoy 55 yaşında idi. Daha önce garson olan Tuncay Bey sağlık sorunları nedeni ile çalışmıyordu. Evli olup İstanbul’da yaşıyordu. 6 yıl önce inme hikayesi mevcuttu. Vücudunun bir tarafında güçsüzlük, ayağa kalktığında denge kaybı ve konuşma bozukluğu şikayeti mevcuttu. Hastanın kalbinin kasılma fonksiyonları ciddi derecede azalmıştı. Kalbin kasılma gücü %20 idi. Aynı zamanda bacak atardamar darlıkları nedeni ile bacak damarlarına daha önce balon ve stent uygulanmıştı. Hastamız yaygın atardamar hastası olup aynı zamanda ileri derecede kalp yetmezliği mevcuttu. Hastada kalp yetmezliği ve şah damarı tıkanıklığı birlikte olduğundan beynin kanlanması ciddi anlamda sıkıntılıydı. Hem kalp yeterince kanı vücuda pompalayamıyordu. Hem de mevcut darlık nedeni ile beyne ulaşan kan çok azdı. Buna bağlı olarak ayağa kalktığında denge bozukluğu, baş dönmesi şikayetleri mevcuttu. Hasta ameliyat olmasaydı her an hayatını tehdit eden felç geçirebilirdi”.

 

Bu hastaya neden lokal anestezi uyguladınız?

Prof. Dr. Murat Uğur, “Hasta kalp fonksiyonları ciddi anlamda etkilendiğinden genel anestezi riskli görüldü. Şah damarı ve bacak damarlarında yaygın kireçlenme mevcuttu. Damarlarındaki aşırı kireçlenme nedeni ile şah damrına uygulanacak stentin kırılma riski vardı ve stent uygulaması riskliydi. Bu nedenle hastaya lokal anestezi ile şah damarı ameliyatı en uygun seçenekti. Bu girişimde riskli idi. Çünkü lokal anestezi ile yeteri kadar uyuşmanın sağlanamaması ya da ameliyat esnasında ani gelişen bir durumda hasta solunum makinesine bağlanabilirdi ve bu hastanın hayatını tehlikeye atabilirdi. Anestezi ve kalp damar cerrahisi ekibimizin lokal anestezi ile şah damarındaki deneyimi sayesinde ameliyat başarı ile gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.