Sancaktepe İlçemizin ve bölgemizin en büyük hastanesi olma özelliği ve Pandemi döneminde yapmış olduğu başarılı çalışmalar ile Sancaktepe ilçemizin ismini tüm dünyaya duyurmakta büyük özveri ile çalışan Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu ile göreve geldiğin günden bugüne yaptığı çalışmaları, yaz hastalıkları, güneşten ve sıcaktan korunma yöntemi, kronik hastalıkları ve Kurban Bayramı nedeni ile et tüketimini konuştuk.
Ankara GATA İç Hastalıkları Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayan, 2008 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Girne Asker Hastanesi, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Rauf Denktaş’ın ve ailesinin tıbbi danışmanlık görevini yaptı. Bilimsel faaliyet olarak 150’nin üzerinde uluslararası ve ulusal makale, 23 adet tıbbi kitap bölümü kaleme aldı. Ulusal Gastroenteroloji Kongrelerinde 2021 yılında Sözlü Bildiri Birincilik Ödülünü aldı. Türk Gastroenteroloji Derneği, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Gastrointestinal Endoskopi Derneği, Türk Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği üyesidir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ‘Moleküler Onkoloji Doktora Programı’nı bitirerek bu programın ilk mezunu olan ve çeşitli hastanelerde görev yapan 1976 yılı Ankara doğumlu olan ve halen Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Çekmeköy Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu ile yaz aylarında yaşanacak sağlık sorunlarını konuştuk.
PANDEMİDE HASTANELERİMİZ BÜYÜK BAŞARI GÖSTERDİ
Ekim 2021 tarihinde Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olarak atandınız. Yaklaşık 21 aydır başhekimlik görevini yerine getiriyorsunuz. Dün ile bugün arasında hastaneleri özetlerseniz neler söylersiniz?
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Halit Soytürk’ün sorularını cevaplayan Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Çekmeköy Devlet Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu şöyle devam etti;
Başhekimi Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Tüm Dünyayı etkisi altına alan ve Dünya da milyonlarca insanın ölmesine neden olan COVID-19 pandemisini yaşadık. Bu zorlu süreçte Prof. Dr. Feriha Öz yerleşkemiz ve Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank yerleşkemiz COVID-19’la ilgili çok önemli vazifeler üstlendi ve binlerce vatandaşımızın şifaya kavuşmasına vesile oldu. Hem İstanbul hem de Türkiye çapında COVID’le mücadelede büyük yararlılıklar gösterdi. Bu uzun ve yorucu süreci başarıyla atlatan hastanelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız COVID-19 pandemisinin etkisini yitirmesinden sonra bütün gücüyle COVID-19 dışı nedenlerle hastanelerimize başvuran hastaların şifa bulması için gayret gösteriyoruz. Birçok branşta hızla eğitim kliniklerimiz tamamlanmış olup, verdiğimiz sağlık hizmetinin çıtasını yükseltmekte ve sağlık hizmetimizin çeşitliliğini artırarak her alanda halkımıza hizmet sunmaya çalışıyoruz. Yine bu süreçte Şehit Prof. Dr. İlhan Varank yerleşkemizin Acil Servis Kırmızı alan ve acil müdahale alanlarının tadilat ve düzenlemeleri, Dahiliye ve Beyin Cerrahi Servisleri içerisinde yeni yoğun bakımlar, Nöroloji Servisi için destek birimleri, Anjiografi alanlarında yeni düzenlemeler, ameliyathane yoğun bakım içerisinde Anadolu yakasının en büyük ve donanımlı PACU alanı, lojistik açıdan ihtiyacımız olan yeni depo alanları, asistan hekimlerimizin eğitimlerinin daha iyi alanlarda yapılması için derslikler, yeni poliklinik odaları ve daha birçok yeni sağlık hizmet birimlerini kurduk”.
UZUN SÜRE GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALINMAMALI
Yaz aylarını yaşıyoruz. Yaz hatalıkları nelerdir? Yaz aylarında güneşin etkilerine karşı nasıl korunmak gerekir?
Başhekim Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Sık görülen yaz hastalıkları; güneş yanıkları, güneş çarpması, güneş lekeleri, yaz gribi, yaz depresyonu, göz enfeksiyonları ve hastalıkları, yaz enfeksiyonları ve yaz ishalleri, klima hastalığı, gıda zehirlenmeleri, böcek ısırmaları ve kaşıntılar olarak özetleyebiliriz. Güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmanın sonucunda deride güneş yanığı oluşur. Güneşin ultraviyole ışınlarının etkisiyle önce deride kızarıklık oluşur, sonra renk koyulaşması ve derinin üst katmanında soyulma gözlenir. Önlemek için, öğle saatlerinde mümkün olduğunca güneş altında kalınmamalı, gölge alanlarda bulunulması tercih edilmelidir. Güneş etkisinde bulunulan süreçte güneş kremleri belirli aralıklarla yenilenerek kullanılmalıdır. Yazın güneş altında uzun süre boyunca kalmaya bağlı olarak vücut ısısının düzenlenmesinden sorumlu olan mekanizmalar etkilenerek sonuçta istenmeyen tablo güneş çarpması ortaya çıkabilir. Yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma, istemsiz kas kasılmaları gelişerek sonuçta hayatı tehdit eden durumlar gelişebilir. Korunmak için hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde açık alanlarda fazla durulmaması, sportif faaliyet ve ağır bedeni işlerde bulunulmaması gerekir. Özellikle yaz aylarında uzun süre korunmasız şekilde güneşe maruz kalmak, genellikle de açık renkli tene sahip kişilerde güneş lekelerinin oluşumuna yol açabilmektedir. Yüz, sırt, omuzlar ve kollarda yaygın olarak görülen güneş lekeleri istenmeyen bir görünüme sebep olur. Bu nedenle uzun süre güneş etkisine maruz kalmamak ve gereken durumlarda leke giderici kozmetik ürünler kullanmak uygun olacaktır”.
ÇOK SOĞUK VE SIVI GIDALAR DAN UZAK DURULMALI
Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Sık görülen yaz hastalıklar yaz aylarında klima ve vantilatör kullanımına dikkat etmek. Bu tür cihazların bakımını yaptırmak. Çok soğuk sıvı gıdaları tüketmekten kaçınmak ve bulunulan ortamı düzenli olarak havalandırmak oldukça önemlidir. Yine hava sıcaklıklarının artması ile birlikte serinlemek için sıklıkla kullanılan klimalar, maalesef hava yolu ile bulaşan bazı mikroorganizmalar için uygun bir üreme ortamıdır. Lejyoner hastalığı olarak da bilinen klima hastalığı, akciğerleri etkileyen zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıklarının oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle klimaların bakımlarını yapılması ayrı bir önem taşımaktadır. Yaz aylarında göz rahatsızlıklarına daha fazla rastlanabilmektedir. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, batma ve yanma gibi sorunlarla kendini belli eden göz enfeksiyonları; özellikle kirli ellerle gözlere temas sonrası ya da temiz olmayan gölet ve havuzlar da bulunulması nedeniyle kolaylıkla bulaşabilen hastalıklardır. Yaz aylarında göz hijyenine her zamankinden çok daha fazla özen gösterilmeli ve gözlerde enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır”.
DENİZ VE HAVUZLARDA HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
Kronik hastalıkları olan kişiler yaz aylarında nelere dikkat etmeli?
Başhekim Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Yaz aylarında sıcak ortamda hızlı şekilde üreyebilen bazı mikroorganizmalar, yaz aylarında sık görülen enfeksiyonların ana sebebidir. Bu mikroskobik canlılar nedenli ishal, mide bulantısı, bazı göz ve kulak enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların görülme sıklığı artar. Özellikle yaz ishalleri ve besin zehirlenmeleri çocuk yaş grubunda daha dramatik seyir gösterebilmektedir. Bu nedenle hijyeninden emin olunmayan sularda ve havuzlarda yüzmekten kaçınmak, sıcak havalarda ne şartlarda üretildiği bilinmeyen gıdaları tüketmemek gibi, eğer ishal gelişti ise bol sıvı almak ve sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir”.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMELİYİZ
Kurban Bayramı nedeni ile et tüketimin de nelere dikkat etmeliyiz?
Başhekim Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Kurban Bayramında bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Hijyenik olmayan koşullarda kesilmiş etlerin tüketilmesinin maalesef çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle Kurbanlıklar hijyenik ortamlarda, işin ehil kimselerce kesilmelidir. Kurban kesimi sonrasında Kurban etleri mutlaka buzdolabında saklanmalı, tüketileceği zamansa mutlaka iyi pişirilmelidir. Ayrıca; yeni kesilmiş Kurban etlerini dinlendirilmeden tüketilmesi sindirim güçlüğü ve hazımsızlığa yol açabilmektedir. Bu rahatsızlıkların önüne geçebilmek için etin üzerindeki görünen yağ dokusu mümkün olduğunca temizlenip, sonra etler buzdolabında yaklaşık 24-48 saat dinlendirilmelidir. Öte yandan bayramlarda gıda tüketim alışkanlıklarımız değişiyor. Çeşitli türdeki tatlı ve şekerlemelerin yanı sıra fazla miktarda et ve sakatat tüketilmesi nedeniyle sağlıklı olmayan beslenme tarzı gelişiyor. Bayramda, sağlıklı bireylerin yanı sıra kronik rahatsızlıkları olan ya da sağlık açısından önem arz eden kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, mide-bağırsak ve gut gibi durumlarda sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok daha fazla dikkat etmek zorunda”.
İPTAL ETDİLMEYEN HER RANDEVU, BİR BAŞKA HASTANIN RANDEVU ALAMAMASI DEMEK
Hocam son mesajınız nedir?
Başhekim Prof. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Sağlık Bakanlığı sisteminden randevu alıp randevularına gelemeyen vatandaşlarımızın sistemden randevularını iptal etmelerini öncelikler rica ediyorum. Unutmayalım ki gelmediğiniz ve iptal etmediğiniz her randevu bir başka hastamızın randevu alamaması demek. Bizler üç hastanemiz ile bölgenin en büyük hastanesi olarak vatandaşlarımıza hizmet etmek için tüm ekibimiz ile çalışıyoruz. Bu vesile ile Kurban Bayramının Hemşehrilerimizin, sağlık çalışanlarımızın ve ailelerinin Sağlıklı Mutlu nice Bayramlara ulaşmasını temenni ediyorum” ifadelerini kulandı.