MEVSİM GEÇİŞLERİNİN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

MEVSİM GEÇİŞLERİNİN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

Mevsimsel değişiklikler uyku düzeni, beslenme biçimleri, günlük aktiviteler, konsantrasyon becerileri, sosyal yaşam ve ruh sağlığı üzerinde çeşitli etkiler oluşturmaktadır.

Bu haber 23 Mayıs 2023 - 12:11 'de eklendi ve 142 views kez görüntülendi.

Mevsimsel değişiklikler uyku düzeni, beslenme biçimleri, günlük aktiviteler, konsantrasyon becerileri, sosyal yaşam ve ruh sağlığı üzerinde çeşitli etkiler oluşturmaktadır.

Kış mevsimini geride bırakıp yaz aylarına doğru geçiş yaptığımız bu günlerde, havadaki değişimlerin duygu durum üzerinde de yansımaları olmaktadır. Gündüz süresinin uzamaya başlaması, gün ışığından daha uzun süre faydalanmak, ağaçların çiçek açması, yeşilin her tonunu görmeye başlamak oldukça umut vadeden, olumlu gelişmeler olarak değerlendirilebilmekle birlikte, bazı kişilerde bu değişime biyolojik saatin ayak uyduramaması, sürekli uyku hali, kronik bir yorgunluk ve isteksizlik de görülebilmektedir. Bahar yorgunluğu olarak değerlendirdiğimizde, gün ışığına daha çok çıkmak, aktivasyonu ve sosyalleşmeyi arttırmak fayda sağlayabilirken, eğer durum kişinin baş etme becerileriyle çözülemiyorsa bahar depresyonu ihtimali düşünülerek profesyonel yardım alınması gerekli olmaktadır.

Diğer bir ruhsal rahatsızlık olan Bipolar Bozuklukta ise mani dönemleri için ilkbahar ayları riskli dönemler olmaktadır. Aşırı para harcama, az uyuma, hareketlilikte artış, konuşma hız ve miktarında artış gibi belirtilere karşı dikkatli olunmalıdır. Kişilerin ilaç tedavilerini dikkatli takip etmeleri, ruh sağlığı uzmanları ile iletişimde kalmaları gerekli bir durumdur.

Bahar aylarında artış gösteren diğer bir olgu da Panik Ataklar olmaktadır. Bu durumu özellikle astım ve alerji şikayeti olan kişilerin bahar aylarında daha da zorlanarak geçirdiği görülmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler için de yeni durumlara adapte olma, belirsizlikte artış gibi durumlar stresi arttırdığından risk faktörü olarak düşünülmektedir.

Birçok rahatsızlık durumunda olduğu gibi, kendimize bu geçiş için zaman tanımak, beden ve ruh sağlığının bir bütün olduğunu akılda tutarak, sağlıklı beslenme ve uyku düzenimize dikkat ederek, yakın ilişkilerimizde farkındalık ve emekle yaklaşarak doyum sağlamaya gayret etmek iyilik halimize yardımcı olacaktır. Baş etme mekanizmalarımız ile üstesinden gelmediğimiz durumlar için de profesyonel yardım almaktan çekinmemeliyiz.

UZM. Klinik Psikolog Zeliha GÜNDEBAHARasiyesoyturk34@gimail.com