KAYBEDEN MİLLET İTTİFAKI’MI? KILIÇDAROĞLU’MU? - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

KAYBEDEN MİLLET İTTİFAKI’MI? KILIÇDAROĞLU’MU?

Ülkemiz çok önemli bir seçim geçirdi. 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi 28. Dönem 600 yeni üyesi seçilirken Cumhurbaşkanlık seçimi ikinci tura kalmıştı.  1. Turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan %49.52, Kemal Kılıçdaroğlu %44.88, Sinan Oğan %5,17 ve seçimden baskılar sonucu çekilen Muharrem İnce %0,43 oy alması sonucu hiçbir aday %50 geçemediği için 28 Mayıs tarihinde seçim yenilenmişti.

Bu haber 09 Temmuz 2023 - 11:45 'de eklendi ve 124 views kez görüntülendi.

Ülkemiz çok önemli bir seçim geçirdi. 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi 28. Dönem 600 yeni üyesi seçilirken Cumhurbaşkanlık seçimi ikinci tura kalmıştı.  1. Turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan %49.52, Kemal Kılıçdaroğlu %44.88, Sinan Oğan %5,17 ve seçimden baskılar sonucu çekilen Muharrem İnce %0,43 oy alması sonucu hiçbir aday %50 geçemediği için 28 Mayıs tarihinde seçim yenilenmişti.

Ülkemiz yeni sistemde ilk defa gerçekleştirdiği ikinci tur seçimi 15 gün sonra gerçekleştirdi. Ülke olarak seçim sürecinde ilkleri yaşadık. 2. Turda Kemal Kılıçdaroğlu %47,82 alırken, %52,18 ile Recep Tayyip Erdoğan 13, Cumhurbaşkanımız olarak göreve başladı. Seçim biteli bir aydan fazla oldu. Kim kazandı kim kaybetti tartışmaları devam ediyor.

Millet İttifakı’nın seçim öncesi yaşananları bir hatırlarsak seccade olayından tutunda 14 Mayıs tarihi gelse de mazbatayı alalım tavırları vardı. Ben muhalefet kanadını ilçemden takip ettiğim kadarıyla üç bölgede kurulan stantların yanında CHP gençlik kollarının broşür dağıtımından başka basına yansıyan bir çalışma görmedim. Sayın İmamoğlu’nun Sancaktepe mitingi tam bir fiyasko idi. O miting niçin Kaymakamlık binasının önünde yapıldığını çözemedim. Akşam saatlerinde Sancaktepe’nin kalbi olan yolu trafiğe kapatarak yapılan trafik eziyeti Sancaktepe ve Sultanbeyli halkından tepki çektiğine bizzat şahit olduk. Mitingi Kaymakamlık önünde yapmalarının sebebi 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Muharrem İnce’ye özenildiğini düşünüyorum.

Seçim süreci boyunca Millet İttifakı kanadının seçim çalışmalarına biz zaten kazanmışız. %70 ile bu seçim bitmiş havası ile alanlarda çalışma yapıldığını gözlemledik. Sağ kesimden olan partilerden gelecek oyların vermiş olduğu öz güven olduğunu düşünüyorum bu durumu. Millet İttifakı resmi olarak Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisi, DP, İYİ Parti ve Gelecek Partisinden oluşan ittifaktı. Dışarıdan destekleyen başta HDP, Yeşil Yol Partisi gibi yaklaşık onun üzerinde parti vardı. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı iken beş parti genel başkanı ve iki Büyükşehir belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak yarışıldığı bir seçimde mağlubiyetin bir kişinin üzerinde kalması garip değil mi. Burada kaybeden kim?

Seçimi Kaybeden Millet İttifakı’mı? Kemal Kılıçdaroğlu’mu? Yoksa Onlarca Partimi?

Hatırlayalım Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı açıklandığında Sayın Meral Akşener’in masadan kalmasında kaybetmekte rolü ne kadar oldu. Cumhurbaşkanı yardımcısı olan siyasi parti genel başkanları seçmeninin ne kadarını CHP’ye oy verdirebildi. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bir TV programında ben halama dahi CHP’ye oy verdiremiyorum dediğini hepimiz hatırlıyoruz. Peki, bu partilerden ne kadar oy aldı Millet İttifakı. Bunun ölçüle bilmesi mümkün değil. Sayın Temel Karamollaoğlu katıldığı canlı yayında, “CHP’nin aldığı %25 oyun 7-8’i dışardan gelmiştir, CHP’nin oyu değildir” ifadelerini kullanmıştı. 14 Mayıs Seçimlerinde %25.33 oy alan CHP, 2018 genel seçiminde %22.64 oy almıştı.

14 Mayıs 2023 seçim sonucuna ve Sayın Karamollaoğlu’nun söylemine bakarsak CHP’nin oyu %18 civarında oyu olduğunu gösteriyor. Bu durum önümüzdeki yerel seçimlerinde CHP ittifaksız girerse elinde olan birçok belediyeyi kaybedecek gibi duruyor. Yaklaşık iki yıldır Millet İttifakı adı altında yapılan çalışmalar CHP’ye kaybettirmiş durumda. 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimlerine parlamenter sistemine geri döneceğiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı Millet İttifak’ında altı Genel Başkan ve resmi belediye hesaplarında yayınladıkları iki Belediye Başkanını Cumhurbaşkanı yardımcı adayları seçimi kaybetmiştir.

Kaybedilen seçimin faturası sadece Sayın Kılıçdaroğlu’na kesilmesi doğru değildir. Cumhurbaşkanı yardımcısı adaylarının yanında Millet İttifakının tüm partilerinde kaybetmenin hesabının sorulması gerektiğini düşünüyorum.

Selam ve dua ile…

Halit Soytürkhalit@sancaktepenews.com
Halit Soytürk, Gazeteci Yazar. 1977 Trabzon Araklı Doğumlu. 1992 yılında başladığı meslek hayatına çeşitli Tv ve Haber kanallarında muhabir ve kameraman olarak devam etti. 1994- 1997 Kanal 7 Sakarya Karasu temsilciliği, Yurt Haber Ajansı Sakarya Karasu temsilciliği, Kanal 54 Sakarya Televizyonu, Kanal 60, İlke Tv de çeşitli belgesel ve tanıtım çekimleri yaptı. 2016 yılında Sancaktepe merkezli Cadde News Gazetesi ve 2020 ocak ayında Sancaktepe News Gazetesi’ni kurarak Sancaktepe'nin tek Yazılı Basın Genel Yayın Yönetmeni. Sancaktepe merkezli Sancaktepe News Gazetesi ve İstanbul geneline Cadde News Gazetesi ile yayın hayatına devam ediyor.