HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN! - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN!

Ülkemizde asrın felaketini yaşadığımız bu günlerde Türkiye ve Sancaktepe Ramazan ayını buruk bir şekilde idrak edeceğiz. Üç Ayların sonuncusu olan evveli rahmet ortası mağfiret sonu cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazan-ı Şerif çeşitli etkinlikler ile idrak edilecek. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in günahlardan âzâd olma müjdesi verdiği, istikbalimize dair umutlarımızı yeniden yeşertecek olan, Ey şehr-i Kur’an hoş geldin! Ey Şehr-i Sıyâm hoş geldin! Ey Şehr-i Rahmet ve Ğufrân hoş geldin! Ey Şehr-i Ramazan hoş geldin!

Bu haber 26 Mart 2023 - 13:22 'de eklendi ve 98 views kez görüntülendi.

Hicr 1444 yılını idrak ettiğimiz, Huzur ve bereketin müjdecisi, sonsuz ikramların habercisi 11 Ayın sultanı Ramazan-I Şerif hoş geldin. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) in “Kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” dediği, Huzur ve bereketin müjdecisi, sonsuz ikramların habercisi Ramazan-ı şerifin manevi iklimine giriyoruz.

Ülkemizde asrın felaketini yaşadığımız bu günlerde Türkiye ve Sancaktepe Ramazan ayını buruk bir şekilde idrak edeceğiz. Üç Ayların sonuncusu olan evveli rahmet ortası mağfiret sonu cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazan-ı Şerif çeşitli etkinlikler ile idrak edilecek. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in günahlardan âzâd olma müjdesi verdiği, istikbalimize dair umutlarımızı yeniden yeşertecek olan, Ey şehr-i Kur’an hoş geldin! Ey Şehr-i Sıyâm hoş geldin! Ey Şehr-i Rahmet ve Ğufrân hoş geldin! Ey Şehr-i Ramazan hoş geldin!

 

Allah (c.c.) Kuran-ı Kerinm’de Bakara Sûresi 185. Ayetinde; “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olan Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçlu geçirsin” buyuruyor.

Hicr 1444 yılında rahmet ve mağfiret ayı Ramazan, 23 Mart tarihinde başlayıp 20 Nisan tarihinde sona edecek. İslam Âlemi bu yıl 29 gün olan Ramazan ayını 21 Nisan Cuma günü Ramazan Bayramının birinci gününü idrak edeceğiz. Ramazan ayı boyunca Sancaktepe Müftülüğüne bağlı 74 Camide sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce veya sonra mukabele okunacak. Öğle ve Yatsı namazlarından önce vaaz ve sohbet yapılacak. 17 Nisan Pazartesi Kadir Gecesi olarak idrak edilecek.

 

Ramazan, bizi takvaya ulaştıran oruç ayıdır. Oruç ibadeti ki, nice derin anlamlar, nice hikmetler taşır. Yeme-içmeden ve nefsâni isteklerden uzak kalmak orucun görünen yüzüdür. Hakkıyla tutulan oruçla nefsimizi terbiye eder, ruhumuzu arındırırız. Şuurla tutulan oruçla sabrı kuşanır, irademizi eğitiriz. Elimizi, dilimizi, gözümüzü, kalbimizi, zihnimizi hâsılı bütün varlığımızı haram ve günahlardan uzak tutma kararlılığımızı gösteririz. Ramazan, birlik, beraberlik, paylaşma ve dayanışma ayıdır. Omuz omuza kılınacak namazlarla daralan ruhlarımız feraha kavuşur. Dillerden dökülen, camilerimizin kubbelerinde yankılanan tekbirler ve salavatlarla gönüllerimiz huzur bulur. Zekât ve fitrelerimizle, infak ve sadakalarımızla nice kardeşlik köprüleri kurulur. Yoksulların, muhtaçların, gariplerin ve kimsesizlerin yüzünü güldüren aydır Ramazan ayı.

 

Selman-ı  Fârisi  (r.a.)ın rivayetiyle; Rasul-i Kibriya (s.a.v.) Efendimiz, Şaban ayının son gününde bize verdiği hutbede şöyle buyurdular:

Ey İnsanlar! Büyük bir ay yaklaştı. Rahmeti üzerinizi kapladı. Ramazan ayı öyle bir aydır ki, içinde bin aydan daha hayırlı bir gece, Kadir Gecesi vardır. Cenab-ı Hakk, bu ayın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde namazı, çok sevap karşılığı olarak, meşru kıldı.

Ramazan ayında yapılan bir hayrı ve farzları ifa eden kimse, öteki aylarda yetmiş iyiliği ve farzı işlemiş gibi olur.

Bu ay sırf Allah rızası için açlık ve susuzluğun, taat ve ibadetin meşakkatlerine, sabır ve tahammül ayıdır.

Sabrın mükâfatı ise cennettir. Ramazan ayı lütuf ve ihsan ayıdır. Bu ay mü minin rızkını artırmaya, bereketlendirmeye vesile olur.

Ramazan ayında oruçluya iftar yaptıran kimsenin ecri bol olur ve cehennemden azat olur.

Oruçlunun da sevabından bir eksilme olmaz. Kendisini yediren kişiye verilen sevap kadar oruçluya da aynı sevap verilir.

Rasulullah Efendimiz (S.A.V.) bunları söylerken ashaptan biri söz istedi. Şöyle dedi:

-Ya Rasulullah! Bizim çoğumuz, oruçluya iftar ettirecek yiyecek verme imkânına sahip değiliz. Bizler bu sevaptan mahrum mu kalacağız?

Efendimiz (S.A.V.) şöyle cevap verdi. Ashabım!

Allah-u Teâla hazretleri bu sevabı, bir hurma veya bir içim su ya da bir yudum süt ile de verir.

Ramazan ayı öylesine bereketli bir aydır ki, onun evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtulmaktır.

Bir kimse bu ayda, çalıştırdıklarının işini hafifletirse Cenâb-ı Hakk da onu mağfiret ederek cehennemden azat eder.

Ey Müslümanlar! Ramazan ayında şu dört hasleti yapmayı ihmal etmeyiniz. Bunlar sizi Allah ın rızasına kavuşturur.

Yapacaklarınızdan ikisi şunlardır:

1- Kelime-i Tevhid i şuurlu olarak daima söyleyin.

2- Günahlarınızın bağışlanması için çok tevbe istiğfar etmek Bunlar Rabbimizi razı edecek hasletlerdir.

Diğerlerine gelince: Birincisi, Allah-u Teâlâ dan cenneti istemenizdir.

İkincisi, cehennemden bağışlanma dileklerini çok istemenizdir.

Ey Ashabım! Bu ayda oruçlu olan kimseye su içireni, Allah-u Teâla

Hazretleri benim havuzumda içirir.

Artık o kimse ebediyen susamaz.