DOÇ. DR. ESRA UĞUR: HEMŞİRELER SAĞLIK SİSTEMİNİN TEMEL TAŞIDIR - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

DOÇ. DR. ESRA UĞUR: HEMŞİRELER SAĞLIK SİSTEMİNİN TEMEL TAŞIDIR

Toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan sevgisiyle, özveri, sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran ve Sağlık sisteminin önemli yükünü taşıyan Hemşirelik mesleğini Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Doç. Dr. Esra Uğur ile mesleğin önemini, yaşadıkları sıkıntıları, Hemşirelerin beklentilerini konuştuk.

 12 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Hemşireler Günü münasebeti nedeni ile Dünya Hemşireler gününü kutlayan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Doç. Dr. Esra Uğur, “Hemşirelik insanı sadece fiziksel değil, sosyal, psikolojik, kültürel yönleriyle bir bütün olarak ele alır” ifadelerini kullandı.

Bu haber 23 Mayıs 2023 - 12:05 'de eklendi ve 220 views kez görüntülendi.

Toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan sevgisiyle, özveri, sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran ve Sağlık sisteminin önemli yükünü taşıyan Hemşirelik mesleğini Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Doç. Dr. Esra Uğur ile mesleğin önemini, yaşadıkları sıkıntıları, Hemşirelerin beklentilerini konuştuk.

12 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Hemşireler Günü münasebeti nedeni ile Dünya Hemşireler gününü kutlayan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Doç. Dr. Esra Uğur, “Hemşirelik insanı sadece fiziksel değil, sosyal, psikolojik, kültürel yönleriyle bir bütün olarak ele alır” ifadelerini kullandı.

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu lisans ve Hemşirelikte Yönetim alanında yüksek lisans, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin yönetim kurulu başkanı Doç. Dr. Esra Uğur şöyle devam etti.

Sizi tanıyalım?

Hemşirelik mesleğine Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Sağlık Meslek Lisesinden mezun olarak başladım. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan lisans ve Hemşirelikte Yönetim alanında yüksek lisans derecemi aldım. Doktora eğitimimi Marmara Üniversitesi’nde Hemşirelik Esasları AD. da tamamladım. Meslek hayatım boyunca yoğun bakım hemşiresi, eğitici ve yönetici rolleri üstlendim. Halen Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev almaktayım. 2022 yılından itibaren Türk Hemşireler Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin yönetim kurulu başkanı olarak sorumluluk üstlenmekteyim.

HEMŞİRE SADECE BİREY DEĞİL

Sağlık sektöründe büyük emeği olan hemşirelerin meslek tanımı yapar mısınız?

Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) hemşireliği; “Bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye yardım eden ve hastalık halinde iyileştirme ve rehabilite etmeyi sağlayan bir meslek grubu” olarak tarif etmektedir. Bu tanımda belirtildiği üzere hemşireliğin bireylerin sadece hastalık değil sağlık yaşam süreçlerinde bireylerle birlikte olduğunu görüyoruz. Ayrıca hemşireler sadece bireyler değil, bireylerin sağlık düzeyinde etkili aile ve toplumsal gereksinimlerin tanımlanması ve karşılanmasında görev almaktadır. Hemşirelik insanı sadece fiziksel değil, yanı sıra sosyal, psikolojik, kültürel yönleriyle bir bütün (holistik) olarak ele alır ve destekler.

SAĞLIK PROFESYONELLERİNE KARŞI ŞİDDET

Hemşireler olarak mesleğiniz ile alakalı ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?

Hemşireler günümüzde mesleğe özel sorunlarının yanı sıra tüm sağlık sistemini ilgilendiren sorunlardan da etkilenmektedir. Mesleki sorunları arasında en temel başlıklarla; temel mesleki eğitim düzeylerindeki farklılıklar, mezuniyet sonrası etkin istihdam, temel ve ileri düzey mesleki eğitimde hemşirelik dışı profesyonellere sorumluluk verilmesi gibi hemşirelerin mesleki uzmanlık ve otonomisinin tanınması ile ilgili sorunlar yer almaktadır. Bunun dışında tüm sağlık sistemini ilgilendiren sağlık profesyonellerine karşı şiddet, adil ve sürdürülebilir gelir temininde aksaklıklar, özlük haklarıyla ilgili kazanımlarında eksiklikler hemşirelerin mevcut durum içerisinde etkin ve kaliteli hemşirelik bakım hizmeti verebilmesini güçleştirmektedir.

HEMŞİRELERİMİZ, BİZİM GELECEĞİMİZ

Mesleğiniz ile alakalı düzeltilmesini istediğiniz neler var?

Hemşireler sağlık sisteminin temel taşlarından biridir ve hemşireliği ilgilendiren her sorun aslında toplumun sağlığını direk olarak ilgilendirmektedir. Bu nedenle hemşireliğin sorunları öncelikli ele alınmalıdır. Bu yıl Uluslararası Hemşireler Birliği ICN “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz” temasıyla hemşirelerin tüm dünyada gereksinimlerine dikkat çekmiş olup bu doğrultuda aşağıda yer alan taleplerimize dikkat çekmektedir.

  1. Küresel sağlığı iyileştirmek, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve Evrensel Sağlık Kapsamını sağlayabilecek sağlık sistemlerini yeniden inşa etmek için hemşirelik mesleğini koruyun ve ona yatırım yapın
  2. Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları sağlayarak ve hemşirelerin haklarına saygı duyarak hemşirelerin sağlığına ve esenliğine yönelik desteği acilen ele alın ve iyileştirin.
  3. İşgücü eksikliklerini gidermek, hemşireleri işe almak ve elde tutmak için stratejiler geliştirin
  4. Geleceğin hemşirelerinin kendi kendine yeterlilik hedefiyle ulusal hemşirelik işgücü planları geliştirin, uygulayın ve finanse edin.
  5. Yeni mezun hemşire yetiştirmek ve mevcut hemşirelerin kariyer gelişimini sağlamak için kaliteli, akredite hemşirelik eğitim programlarına yatırım yapın.
  6. Gelişmiş hemşirelik uygulamalarına ve hemşire liderliğindeki bakım modellerine yatırım yaparak, hemşirelerin hemşirelik uygulamalarının tüm kapsamını yerine getirmelerini sağlayın.
  7. Hemşirelerin becerilerini, bilgilerini, niteliklerini ve uzmanlığını tanıyın ve değer verin.
  8. Hemşireliğin deneyimli ve güvenilir sesi olarak, sağlık ve sosyal bakım politikasının tüm yönlerinde, sunumunda ve liderliğinde kritik profesyonel ortaklar olarak ulusal hemşirelik derneklerini aktif edin.
  9. Savunmasız nüfusu koruyun, insan haklarını, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal adaleti destekleyin ve bunlara saygı gösterin.
  10. Hemşire liderlerini tüm sağlık kuruluşlarının yönetici pozisyonlarına atayın ve hükümet politikası oluşturmaya görev almalarını sağlayın.

HEMŞİRELİK MESLEĞİNİ İLGİLENDİREN YASA İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dernek olarak çalışmalarınız nelerdir?

Dernek olarak hemşirelik mesleğinin toplum yararına üst düzeyde nitelikli ve güvenilir hizmet verecek özerk bir sağlık mesleği olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu amaçla hemşirelerin temel ve mezuniyet sonrası eğitimi, hemşirelik hizmetlerinin yönetimi, meslektaşlarımızın uygulama alanında desteklenmesi, özlük haklarının kazanımı, hemşirelik mesleğini ilgilendiren yasa, yönetmelik ve mesleki standartların oluşturulması çalışmalarına katılım alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Bunun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve akademi ile işbirliği içerisinde toplumun öncelikli sağlık sorunlarına yönelik projeler geliştirilmesi gibi konularda da çalışmaktayız.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE CİDDİ RİSKLER ALARAK ÖZVERİYLE GÖREVLERİNİ YAPTILAR

Dünya ve ülkemiz bir pandemi dönemi geçirdik sizin unutamadığınız bir anınızı varsa anlatır mısınız?

Pandemi dönemi tüm sağlık çalışmaları gibi hemşireler için de zorlu bir dönemdi. Özellikle hemşireleri mesleğinin doğası gereği her zaman hasta ile en yakın ve en uzun süreli temas halinde olan meslek üyeleridir. Pandemi döneminde hemşireler uzun çalışma saatlerinde kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığına ilişkin ciddi riskler alarak özveriyle görevlerini yaptılar. Tüm hemşirelerin iyileşen ve kaybedilen her hastasıyla özel bir bağ kurduğunu ve sevinçli, kederli birçok anısı olduğunu söyleyebilirim. Biz bunları hiç unutmuyoruz ama toplumumuzun her bireyinin; vardiyasının bitiminde giydiği tulumların içinden sırılsıklam çıkan hemşirelerin görüntüsünü, yoğun bakımda sevdiklerinden ayrıyken canını emanet ettiği, elini tutan meslektaşımın sıcaklığını, nefes alamazken karnında taşıdığı bebeğinin canından endişeliyken onun yanında olan, bakan, iyileştiren ve sonunda bebeğini kucağına veren hemşireleri ve daha nicelerini daima hatırlarında tutmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.