ALKOL MEDENİYETİ VAR MI? - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

ALKOL MEDENİYETİ VAR MI?

Bu haber 24 Temmuz 2022 - 14:48 'de eklendi ve 113 views kez görüntülendi.

Yıllardır ülkemizde yayınlanan diziler ve Türk sinemalarında alkolü bir medeniyet ölçüsü olarak gösterdiler ve göstermeye devam ediyorlar. Sinemalar, TV ekranlarında ve İnternet mecraları sanki alkol kullanmayanları yobaz ve medeniyetten yoksun gibi gösteriyorlar. Pek çok tarihçi tanıdıklarıma da sordum alkol medeniyeti veya bu eksenli medeniyet var mı diye. Hiçbiri evet demedi. Ama sokak aralarında, bazı mahfillerde, alkolü medeniyet olarak sunuyorlar. Peki Alkol almak medeniyet ne, hekimler, tabipler, doktorlar uzmanlar neden zararlarından bahsediyor. Kanunlarda alkol alanların birçok işlemi yapması yasaklanıyor?

Ülkemize Sinema ve TV tarihinin başlamasıyla birlikte sinemalar başta olmak üzere Türk filmleri ve dizilerde sevdiğinden ayrılanlar başta olmak üzere üzüntüden, cenaze, mutluluk anlarında hemen ortaya kurulan bir çilingir sofrası ile sanki bizim bir kültürümüzmüş gibi ailelerimizin içine kadar işlemiş durumda. Geriye dönüp baktığımızda filimler ve sinemalarda verilen mesajlar yerini bulmuş gibi gözüküyor. Ülkemizde alkolün tüketimine bakıldığında senaristler istediğini almış gibi gözüküyor. Ama senaristlerin çizdiği çakırkeyif baş rol oyuncusunun verdiği tahribatı kimse yüklenmiyor.

Öncelikle Allah (C.C.) Mâide Suresi 90. ayetinde “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz”

 Mâide Suresi 91. ayetinde “Şüphesiz şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister” 

Ayetleri ile Allah (C.C.) Kuranı Kerim’de açıkça insanoğlunu uyarmışken biz insanoğlu sanki haşa Allah’tan daha iyi biliyormuşuz gibi savunmaya geçiyoruz. Hani bazı kesimler Kuran-ı Kerim’in 1400 yıl önce gelmesinden dolayı gerici bir Kitap olarak gösteriyorlar ve bu dönemde ‘O gün gelenlere uyulmaz’ olduğunu dile getiriyorlar. Haşa olmaz ama bir an için doğru olduklarını var sayalım. Neden dünyanın her tarafında alkollü iken araç kullanılmaz, resmi evrak imzalanmaz, alkollü iken işlenen suçun cezası sair zamandakinden daha büyüktür. Şaka gibi ama bugün alkol ve türevleri tüm dünyada ya suç ya da sınırlı serbest.  Bugün bakıyoruz alkolden kaynaklanan zararlar, işlenen suçlar gittikçe artmakta. Yani mesele 1400 yıl öncesinin dini argümanı değil, ezeli ve ebedi bir hakikatmiş. Yani alkol gerçekten zararlı imiş. Cihan şümul olan İslam dini bu gerçekliği bir kaideye bağlamış. 

Bunlar benim rasgele yazdıklarım değil dünya sağlık örgütünün ve sağlık bakanlığı başta olmak üzere Yeşilay’ımızın raporlarına baktığımızda 1400 yıl önce gelen kitabın bugünleri yansıttığını görüyoruz. Alkolün toplumsal boyutunun yanı sıra bireysel olarak vücudumuzdaki tüm organlar üzerinde tahrip edici etki gösteriyor. Her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Akciğerden kalpten beyne kadar tüm organlar ve sistemler üzerinde ciddi zararları olan alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki oluşturmaya başlıyor. 

Sadece alkolün verdiği zararlar neler? Alkolün ortak olduğu cinayetler? Trafik kazaları oranları? Asayiş olayların oranları nedir? Covit19 dönemi güncel tablo veriliyordu. Aynı şekilde Alkol, sahte alkol, kaçakçılık, kaza, suç, alkol yüzünden kadın cinayetleri, ölüm oranları yayınlansa ne düşünürüz? Ya da devletin alkol bağımlılığı tedavileri için yaptığı harcamalar, maddi zararlı kamu giderleri gibi toplamda bu milletin sırtından yapılan harcamalar nedir? Gün gün açıklansa ne düşünürüz? İç kardeşim ama usturuplu iç mi deriz. Bırak şu mereti mi deriz?

Hepimiz etrafımızda alkol alan ailede yetişen çocuklar görmekteyiz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alkol tüketimini artırmak için geçmiş yıllarda simama ve dizilerle yapılan yayınlar günümüzde özellikle dizilerde özendirme yöntemi ile devam etmektedir. Sosyal medya ve internet mecralarında alkolü ve ahlaksızlığı özendirerek birçok içerik işlenirken bunlardan kaynaklanan aile faciaları başta olmak üzere birçok insanın dünyasını kararttığı ortada iken bana kimse alkolle medeniyeti bir arada sunmamalı.

Meslek hayatımda birçok makam sahibi gören birisi olarak o makamlarda oturan birçok yöneticinin alkolle beraber ne kadar küçüldüğünü gören ve üzülen birisiyim. Evet 1400 yıl önce insanlığın kurtuluşu için indirilen Kuran-ı Kerinde yazdığı gibi alkol insanı getirdiği uçurum ortada. Çünkü Allah’ın haram kıldığından ne sana nede yarınlara bir fayda gelmez. Unutmayalım ki Yaradan’ın bizlere emanet ettiği vücudumuzun hesabını ahirette vereceğiz. (Bu tabi ki Allah’a ve Peygamberine inanalar için geçerli) Çünkü Allah her insanı kusursuz ve kendine has özellikleri ile yaratmış.

Selam ve dua ile…

Halit Soytürkhalit@sancaktepenews.com
Halit Soytürk, Gazeteci Yazar. 1977 Trabzon Araklı Doğumlu. 1992 yılında başladığı meslek hayatına çeşitli Tv ve Haber kanallarında muhabir ve kameraman olarak devam etti. 1994- 1997 Kanal 7 Sakarya Karasu temsilciliği, Yurt Haber Ajansı Sakarya Karasu temsilciliği, Kanal 54 Sakarya Televizyonu, Kanal 60, İlke Tv de çeşitli belgesel ve tanıtım çekimleri yaptı. 2016 yılında Sancaktepe merkezli Cadde News Gazetesi ve 2020 ocak ayında Sancaktepe News Gazetesi’ni kurarak Sancaktepe'nin tek Yazılı Basın Genel Yayın Yönetmeni. Sancaktepe merkezli Sancaktepe News Gazetesi ve İstanbul geneline Cadde News Gazetesi ile yayın hayatına devam ediyor.