YENİ KORONAVİRÜS SINIRLARIMIZI KUŞATTI - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

YENİ KORONAVİRÜS SINIRLARIMIZI KUŞATTI

Bu haber 28 Mart 2020 - 18:27 'de eklendi ve 103 views kez görüntülendi.

YENİ KORONAVİRÜS SINIRLARIMIZI KUŞATTI

Aralık ayının sonlarına doğruydu ilk vaka Çin de meydana gelmişti. Sebepsiz birkaç ölümden sonra, Çin hükümeti kısa denilebilecek süre içerisinde Etkeni tespit etti. Bir Korona virüstü.. Ve beklendiği gibi ölümler oldu, Çinliler vasıtasıyla Neredeyse Tüm Dünyaya yayıldı. Güney Kore, İran, İtalya çoklu ölümlerin olduğu ülkelerdi. Ülkeler ve Vaka sayıları ve akabinde ölüm sayıları da giderek arttı.

Ülkemiz bu konuda Bazı ülkelerle uçuşları kapatarak, Havalimanı ve Sınırlarda tedbirleri artırarak, Bakanlık Nezdinde BİLİM KURULU oluşturarak ciddi tedbirler aldı. Bakanlığın açıklamasına göre bugün itibariyle henüz Ülkemizde tespit edilmedi ancak her an patlak verebilecek bir salgınla karşı karşıya olduğumuzu da söylemekten geri durmadı.  Referans hastaneler tespit edildi. Sağlık çalışanları ile neredeyse her gün bilgilendirmeler yapıldı.

Şimdi biz artık Bu virüs enfeksiyonundan nasıl korunacağımızın hesaplarını yapmalıyız.

Yeni Korona virüs, Solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür.

Bulaşma, Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle olmaktadır.

En çok karşılaşılan Belirtiler Ateş, Öksürük ve Solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.  Daha çok etkilenen vakalar Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlardır.

Yeni korona virüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.  El hijyenine önem verilmeli, en az 20 saniye süreyle sabun ve suyla yıkanmalıdır. Kapalı mekanlar sık sık havalandırılmalı, Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Son 14 gün içerisinde Enfeksiyon görülen ülkelerdin birinden gelindi ise, evde 14 gün istirahat edilmeli. Hastalık bulgusu oluşursa, maske takılıp bir sağlık kuruluşuna gidilmeli.

Unutmayalım ki, Virüsün üremesi canlılar üzerinde oluyor, birbirimize bulaştırmaz isek ve kurallara uyarsak enfeksiyon etkisiz hale gelecektir.

Sağlıklı ve huzurlu bir ömür dileklerimle.

Abdullah İnanabdullah.inan@sancaktepenews.com