VİCDAN MUHASEBESİ - YAZAR Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

VİCDAN MUHASEBESİ

Bu haber 18 Nisan 2020 - 1:38 'de eklendi ve 301 views kez görüntülendi.

VİCDAN MUHASEBESİ

İnsanlık tarihi belki de bu denli bir musibete maruz kalmamıştı. Yüz yılda bir insanlığın başına veba gibi birçok farklı şekilde hastalıklar ile mücadele etti. Tüm dünyada aynı korkuyu aynı anda insanoğlu yaşamadı. 43 yıllık hayatımda bu şekilde bir durum ne yaşadım ne gördüm ne duydum. Tarihe baktığımızda Veba, Çin ve Orta Asya’da başlamış buradan tüm dünyaya yayılmış.  Bugünde bu durumun değişmediğini görüyoruz.

Tarihte Veba salgınlarının farklı tarihlerde farklı isimler ile görülmüş ve halende görülmeye devam etmektedir. Yaşanan Veba Salgınlarında ilk olarak yoksul ve bakıma muhtaç insanlarda görülmüş. Kayıtlara baktığımızda Aragon Kralı 4. Pedro ve eşi Leanor, İngiltere Kralı 3.Edward’ın kızı Jon gibi ünlü isimlerinde veba dan öldüğü görülmekte. Veba ölümleri tarihte yüz milyonun istanbul olgun escort üzerindedir.

Büyük salgının üzerinden yüz yıl geçmiş ve vakanın adı Koranavirüs, (Covid 19) başladığı yer ne tesadüf Çin.

Tarihte hiçbir zaman tüm Dünya aynı anda bir virüsle savaşmamış. Bugün tüm Dünya devletleri ekonomik sıkıntının yanında Koranavirüs yüzünden toplu ölümler ile mücadele ediyor. Korkunun adı Covid 19, bu virüsün farklı yönü zengin ile fakir ayrımı yapmaması.

Peki muhasebe yapan var mı?

Tarihe baktığımızda Hicaz bölgesinde 1814’te veba salgınının yayılması yaklaşık 8 bin kişinin ölümüne neden oldu ve o yıl hac yapılamadı. Daha sonra 1837’de hac mevsiminde başlayan salgın, 1892’ye kadar devam etti ve bu süre zarfında her gün 1000’den fazla hacı vefat ettiği için Kâbe ibadete kapatılmıştı. Biz insanoğlu ne yaptık ki tekrar Kâbe ve İbadet hanelerin kapıları bizlere kapatıldı. Bu durumların muhasebesi yapılmazken son günlerde sosyal medya üzerinden insanlar bir birine vatan haininden tutun da imanı olmadığına kadar hüküm veriyor. Beyler bayanlar ne kimsenin kimseye vatan haini demek yetkisi var. Nede sen kâfirsin sen Müslümansın deme yetkisi var. Ey Müslümanlar, iki elinizin arasına başınızı alın ve düşünün.

Müslüman olarak Filistin işgal altındayken, Ayasofya kapalı iken, Yemen’de çocuklar açlıktan ölürken, Bangladeş’te Müslümanlar, boğulurken, ateşler içinde yakılırken, diri diri toprağa toplu gömülürken, annenin gözü önünde çocuğu parçalanırken, Doğu Türkistan da Müslümanların evlerine bekar erkekler yerleştirilirken, Aylan bebekler suda boğulurken, Ebugureyp hapishanesinde Müslüman kadınlara tecavüz edilirken, kısacası Müslümanlar kan ağlarken sosyal medyada kimin Müslüman kimin vatanperver olduğunu belirleyen Müslümanlar, bu olaylar olurken bizler ne yapıyorduk hiç düşündünüz mü?       

Tüm bunlar yaşanırken bizler makam ve mevki peşinde bir birimize demediğimiz kalmıyor. Suriye de günlerdir yemek yemeyen bir çocuk tüm Müslümanları Allaha şikayet edeceğim demişti. Bugün yaşadıklarımıza baktığımız zaman herkes aynı korku ile günlerini evde geçiriyor. Bizler bu günlerde dahi geçmişte ne yaptık da Allah bizlere bu sıkıntılı günleri bizlere reva gördü.

Her akşam açıklanan ölüm vakalarını rakamsal olarak görüp, insanların nasıl defnedildiğinin iç muhasebesini yapmıyoruz. Cenazeler Camilerimize uğrama dan ve toplu helallik alma yeri iken  Allah bunu dahi elimizden  aldı. “Ey İnsanoğlu Bu Kibrin Kime” bu günleri değerlendirip kendimizi muhasebe ederek bol bol tövbe etmemiz gerekiyor. Annenin oğlundan, babanın kızından, kardeşin kardeşten, komşunun komşudan, akrabanın akrabadan uzaklaştığı ve sıla-i rahimin yapılamadığı bu günlerde dahi kalp kırma zamanı değil. Helallik alma zamanı. Çünkü bu günler bittiğinde kimin yaşayıp kimin öleceği belli olmayan bir dönemdeyiz.

Kalpleri kırmak kolay tamir etmek zordur. Lütfen herkes kendi muhasebesini yapsın ve kırdığı kalpleri onarmanın yoluna gitsin.

Gelin hep birlikte tövbe edelim. Allah’ın gazabından sadece ellerimizi yıkayarak kurtulamayız.

Allah Rahmeti ve Merhameti üzerimizden olması dileğiyle.

Selam ve dua ile…

18 Nisan 2020 Cumartesi

Halit Soytürkhalit@sancaktepenews.com
Halit Soytürk, Gazeteci Yazar. 1977 Trabzon Araklı Doğumlu. 1992 yılında başladığı meslek hayatına çeşitli Tv ve Haber kanallarında muhabir ve kameraman olarak devam etti. 1994- 1997 Kanal 7 Sakarya Karasu temsilciliği, Yurt Haber Ajansı Sakarya Karasu temsilciliği, Kanal 54 Sakarya Televizyonu, Kanal 60, İlke Tv de çeşitli belgesel ve tanıtım çekimleri yaptı. 2016 yılında Sancaktepe merkezli Cadde News Gazetesi ve 2020 ocak ayında Sancaktepe News Gazetesi’ni kurarak Sancaktepe'nin tek Yazılı Basın Genel Yayın Yönetmeni. Sancaktepe merkezli Sancaktepe News Gazetesi ve İstanbul geneline Cadde News Gazetesi ile yayın hayatına devam ediyor.