GÜNDEM Sancaktepe News % Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ’NDEN ÇAKMAK GAZI UYARISI GELDİ

Bu haber 05 Eylül 2021 - 23:44 'de eklendi ve 160 views kez görüntülendi.

Temiz Toplum Derneği uyardı: Çakmak gazı uyuşturucu olarak kullanılıyor.

Çakmak gazlarının uyuşturucu amaçlı kullanıldığını ifade eden Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Çakmak gazları da uyuşturucu olarak kullanılıyor. Son dönemde buna çokça rastlıyoruz. Bu gaz, sinir hücrelerine etki edip sersemlik ve yavaş hareket etme gibi sonuçlar doğuruyor. Biraz daha dikkatli baktığımızda ise, uzun süreli halüsinasyon, aşırı cesaret, asabilik, sosyal ilişkilerden kopma gibi sonuçlar doğuruyor. Ayrıca kişiyi başkaca suçları işlemeye de müsait bir hale getiriyor” diye konuştu.

BEYNE OKSİJEN YERİNE BÜTAN GAZI GİDİYOR

Çakmak gazı olarak bilinen gazın bütan gazı olduğunu belirten Ay, “Burada solunan şey bütan gazı. Bu solunduğunda gaz, akciğerler üzerinden beyne ulaşıyor. Gaz, oksijen ile yer değiştiriyor ve oksijen eksikliği meydana geliyor. Bu da doğal olarak beyin fonksiyonlarında bozulmalara yol açıyor. Hafıza kaybı riski doğuruyor. Kan tahlillerinde bu maddeye rastlanamıyor ancak bu da bir uyuşturucu. Bağımlılık yapıyor. Maalesef küçük yaşlarda başlanıyor. Saha çalışmalarından edindiğimiz verilere göre 6 yaşında örneklere dahi rastlamak mümkün” şeklinde konuştu.

KANUNİ SINIRLAMA GETİRİLMELİ

Bu gazlara ulaşmanın çok kolay olduğuna dikkat çeken Bilal Ay, “Hemen her yerden ve herkes kolaylıkla bunları temin edebilir. Hukuki bir engel yok çünkü çakmaklar için kullanılan bir madde. Ancak, riski de içinde barındırıyor. Öte yandan, birçok uyuşturucuya göre ucuz olması, yine herkesin ulaşabilmesini kolaylaştırıyor. Çakmak gazları için de, tıpkı bali ve tinerde olduğu gibi en azından 18 yaş altına satılması yasaklanmalı. Her yerde serbestçe satışı ivedi bir şekilde yasaklanmalı. Daha denetlenebilir noktalarda, örnegin benzinliklerde, satılmalı. Gerek aileler gerekse öğretmenler, uyuşturucunun bu şeklinde karşı dikkatli olmalı” dedi.