SORGULUYORLAR Sancaktepe News GÜNDEM %Sancaktepe News

SON DAKİKA

SORGULUYORLAR

Bu haber 04 Temmuz 2021 - 23:07 'de eklendi ve 89 views kez görüntülendi.

SORGULUYORLAR

Sorguluyorlar! Neyi neden sorguladıklarını düşünmeden eleştirdiğimiz ve geleceğimiz olan gençlerimiz. Farklı tarihler arasında doğanlara verilen isimleri sıraladığımızda fazla geriye gitmeden kendimin de içinde bulunduğu 1965-1979 yılları arasında doğanlar X kuşağı deniyor. Sırasıyla bugüne kadar 1980 ile 2001 yılları arasında doğanlar Y kuşağı 2000 ile 2020 yılları arasında doğanlara Z kuşağı deniyor.

Evet neden sorguladıklarını bakalım. X kuşağına kendimden örnek vereyim. X kuşağına yani benim devrelerime bir büyüğümüz bir konuda fikrini beyan ettiği zaman bizler büyüktür doğru söylüyor diyerek pek eleştiri getirmeyen zamanı bekleyen gurup olduk. Genellikle böyle olduk eleştiri veya fikir bayan ettiğimiz zaman farklı gözlerle bakıldık. 

Y kuşağına baktığımızda X kuşağından daha farklı yetişti ve biraz olsun fikir beyan etmelerini çoğu zaman X kuşağı olarak eleştirdik. Bunu en büyük ekseni bana göre bilgisayar ve dijitalle bizler tanıştığımızda çoğumuz 25 yaş sonra ulaştık. Y kuşağı bizlere göre daha küçük yaşlarda dijitale ulaştı. Ülkemiz ve dünyanın dijitalleşmesiyle birlikte bilgiye ulaşmak kolay olurken manevi noktada farklılık oluştuğunu görmekteyiz. 

Z kuşağı hemen hemen her platformda Z kuşağı ile ilgili herkes bir şey söylüyor. Mesleğim gereği soru sormayı seven ve sorduğum sorunun cevabını takip eden birisi olarak geçlerimizle sokakta olsun tüm gördüğüm yerlerde kendilerini dinleme fırsatım oluyor. Z kuşağı farklı ortamda büyüyor. Dünyaya gözlerini açan çocuklalar dijitalle tanışmış oluyor. Bizler geleceğimiz olan gençleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Yalnız unutmayalım Z kuşağının internet üzerinden yapılan bazı yanlışlıkların büyük hatası bizde olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü dijital mecranın bu kadar büyüyeceğini ön göremememiz ve hukuksal olarak önlem almamamız dan kaynaklı görüyorum.

Evet sorguluyorlar…

Z kuşağı sorguluyor. Z kuşağındaki gençlerimiz internet ve dijital mecralar içinde bir hayat sürdürüyor. Bu nedenle hayattaki olan biteni kendi çerçevesinde bakıp yeri geldiğinde babasına dahi burada yanlışsın veya doğrusun kelimesini kullana biliyorlar.  Düşünün bizler bir konuda düşüncemizi ortaya koyduğumuzda Z kuşağı müdahale edip siz böyle diyorsunuz da bu konuda farklı görüşler var deyip müdahale edebiliyorlar. Bu durumda olmaları tabi biat kültüründe yetişen bizler için Z kuşağı hakkında olumuz düşünmemize sebep oluyor.

Ülkemizde siyasete yön verenlerin yani Parti genel merkezlerinin Z kuşağı ve sonraki gençlerimiz için bir çalışmalarının olmadığını düşünüyorum. Siyasette biat kültürü olduğu için partileri zorladığını görüyorum. Bunun en büyük örneği sayın Cumhurbaşkanımızın Youtube kanalından yaptığı canlı yayını hatırlayalım. Yutup tarihinin en büyük dislay olayı gerçekleşmişti. Bu olayı siyasilerimiz nasıl yorumluyor bilmem aman benim düşüncem gençlerin beğenmediğini çekinmeden söyleye bildiklerini görüyorum.  

Evet çok yakında “Z Kuşağını Dinliyoruz” yeni program ile Z Kuşağındaki geçlerimizin hayata nasıl baktıklarını kendilerinden dinleyeceğiz. Z Kuşağını Dinliyoruz program Sancaktepe News TV YouTube Kanalımızdan yayınlanacak bölümler ile gençlerimizin ne düşündüğünü hep beraber görme şansımız olacak. Yarınlarımıza sahip çıkalım. Yarınlarımız neden niye eleştiriyorlar diye bir dakika durup düşünelim selam ve dua ile.

Halit Soytürkhalit@sancaktepenews.com
Halit Soytürk, Gazeteci Yazar. 1977 Trabzon Araklı Doğumlu. 1992 yılında başladığı meslek hayatına çeşitli Tv ve Haber kanallarında muhabir ve kameraman olarak devam etti. 1994- 1997 Kanal 7 Sakarya Karasu temsilciliği, Yurt Haber Ajansı Sakarya Karasu temsilciliği, Kanal 54 Sakarya Televizyonu, Kanal 60, İlke Tv de çeşitli belgesel ve tanıtım çekimleri yaptı. 2016 yılında Sancaktepe merkezli Cadde News Gazetesi ve 2020 ocak ayında Sancaktepe News Gazetesi’ni kurarak Sancaktepe'nin tek Yazılı Basın Genel Yayın Yönetmeni. Sancaktepe merkezli Sancaktepe News Gazetesi ve İstanbul geneline Cadde News Gazetesi ile yayın hayatına devam ediyor.