SANCAKTEPE’DE TARİHE SAYGISIZLIK - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

SANCAKTEPE’DE TARİHE SAYGISIZLIK

Bu haber 22 Mayıs 2020 - 1:40 'de eklendi ve 161 views kez görüntülendi.

SANCAKTEPE’DE TARİHE SAYGISIZLIK

Sarıgazi Türbesinin ve civarındaki tarihi mekanlar Sancaktepe’nin bir elin parmakları kadar sayılı tarihi mekanlarındandır. Tarihi kayıtlarda Nakşidil Valide Sultan Çeşmesi veya Atik Valide Sultan Çeşmesi’de bu tarihi değere sahip abidevi kültür varlıklarından birisidir.

Tarihi Nakşidil Valide Sultan Çeşmesi diğer adı ile Atik Valide Sultan Çeşmesini matkapla delinip inşaat demiri çakılması, kitabesinin spreyle boyanmasını yanında bakımsız ve pislik içinde olması pes dedirtti. 

SANCAKTEPE’YE YAKIŞMIYOR

Sarı Kadızade Şeyh Mustafa Efendi Türbesinin Bahçesi ve Sarıgazi merkez Camii Kıble tarafında bulunan tarihi Nakşidil Valide Sultan Çeşmesi veya Atik Valide Sultan Çeşmesinin matkapla delinerek inşaat demiri çakılması, çeşmenin kitabesinin üzerine kırmızı sprey boya ile yazı yazılması, çeşme yalağının da çer, çöp, bez parçaları ve pislik içinde olması yetkililerin tarihi eserlere verdiği önemi gözler önüne koydu. 

tadilattan önceki hali

ÇEŞMENİN TARİHİ

Sarıgazi Merkez camisinin kıblesi yönünde ve Sarı Kadızade Şeyh Mustafa Efendi Türbesinin bahçesinde bulunan Nakşidil Valide Sultan Çeşmesi veya Atik Valide Sultan Çeşmesinin ilk yapımının 1571 ile 1575 tarihleri arasında oldu tahmin edilmektedir. Zamanla harap olan çeşmeyi Sultan II. Mahmud’un annesi Nakşidil Valide Sultan tarafından 1809 yılında onarılmıştır.