Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

SANCAKTEPE KAYMAKAMI AHMET KARAKAYA İLE SANCAKTEPE ÖZEL

Bu haber 02 Mart 2022 - 23:06 'de eklendi ve 179 views kez görüntülendi.

Gazetemiz Genel Müdürü Halit Soytürk, beş ay önce ilçemize atanan Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya ile Sancaktepe’yi konuştu.

Göreve geldiği günden bugüne kadar Sancaktepe ilçemizde yapmış olduğu çalışmaları ve ilçe hakkında görüşlerini ve ilçe için düşündüklerini Gazetemize değerlendiren Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “Sancaktepe ismi ile hareket etmesi gerekiyor. Bütün hemşehrilerimizin ilçemizde alışveriş yaparak Sancaktepe ticari olarak daha da ileriye gidecek” ifadelerini kullandı.

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Gazetemiz Genel Müdürü Halit Soytürk’ün sorularına şu cevapları verdi.  

H.S. Ahmet Karakaya Kimdir?

5 ay önce Sancaktepe Kaymakamı olarak atana Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “1977 Kastamonu Taşköprü doğumluyum. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi’nde tamamladım ve daha sonra yaklaşık 22 yıldır meslekten dolayı ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde kaymakam ve Vali yardımcısı olarak görev yaptım. 5 ay kadar önce de Sayın Bakanımızın görmesiyle ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sancaktepe ilçesinde göreve başladım” dedi.

HIZLI BÜYÜYEN BİR İLÇE

H.S; Göreve geldiğinizden beri Sancaktepe’yi değerlendiril misiniz?

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “Sancaktepe çok ciddi bir gelişme ve ilerleme potansiyeline kapasitesine sahip bir ilçe. Nüfus yaklaşık 500 bine yaklaşmış ve giderek artıyor. Anadolu yakasında zannedersem nüfus artış hızı en yüksek ilçe diye tahmin ediyorum. Bu tabi beraberinde birçok avantajı ve zorluğu getirmekte. Biz de bu zorlukları açmak, avantajları değerlendirmek için inşallah bütün kamu kurumlarımızda yer kentimizde, belediyemizde ve sivil toplum kuruluşlarımıza vatandaşlarımıza birlikte mücadele vereceğiz.

ÜÇ BELDEDEN BİR İLÇE

Kaymakam Karakaya, Sancaktepe 3 Belediye’den ilçe teşekkür etmiş. 3 belediyenin kapatılması ve ilçe yapılması 2008 yılında malumunuz ilçe olmuş. Bunun getirdiği bir kentleşme avantajı var ama bir de 3 farklı beldeden merkezileşmesi ile birlikte bir ilçe merkezin oluşmasıyla ilgili bir zannedersem çalışma yapılması gerekiyor. O çerçevede ben önümüzdeki yıllarda Sancaktepe’nin bu yönde de bir mesafe kat edeceğine inanıyorum.

Karakaya, Onu görüyorum. Elbette ki bazı semtlerimiz merkezi konumları var. Bu gerek Samandıra’nın gerek Sarıgazi’nin ve Yenidoğan’ın ancak bir ilçe merkezinde olması, ticari hacim ile ilçedeki insanların sosyal aktiviteleri ile karşılayacak bir alanda oluşması gerekir. O konuda da güzel görüntüler ortaya çıkmaya başlamış. Ben Sancaktepe’nin önümüzdeki yıllar içerisinde çok önemli bir ilçe oluşacağını görüyorum.

İYİ KOORDİNE ETMEYE GAYRET EDİYORUZ

Kaymakam Karakaya, Sancaktepe dediğimiz gibi hızlı nüfus artışı olan bütün ülkemizin dört bir yerinden köşesinde insanlarımızın gelip burada işinin, ekmeğinin peşinde olduğu, çocukların eğitim için hayat mücadelesi verdiği bir ilçe. Biz bu çerçevede vatandaşlarımızın aldığı kamu hizmetlerinin en iyi seviyede olması için gayret sarf eden insanlarız. İyi koordine etmeye gayret ediyoruz.

NÜFUS ARTIŞI, HIZINI ARTIRACAK

Karakaya, önümüzdeki 2 yıl içerisinde metro çalışmalarının tamamlanmasıyla da nüfus artış hızının artacağını değerlendiriyoruz. Etrafımızda bulunan birçok diğer yapılaşmalar diğer çalışmalarda bize yansıyacaktır. Örneğin Ataşehir ve Ümraniye bölgesindeki Finans Merkezi’nin tamamlanmasının nüfus olarak bize yansımaları olacağını değerlendiriyorum. Biz bunlara kamu hizmetlerinin yazının ön hazırlığı yapmakla karşılık vermek durumundayız” dedi.

9 OKULUN RESMİ AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK

H:S; İlçemiz hızlı bir nüfus artışı var. Bununla beraber ilçemizde yapılmakta olan ve planlana okul projelerinden bahseder misiniz?

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “Milli Eğitim ile ilgili hizmetlerimiz tabii ilçemizin en önemli alanlarından birisi. Her yıl ortalama 21 bin üzerinde nüfusunun artması demek. Bunun üçte birinin neredeyse öğrenci olarak kabul edersek 7,000 öğrencinin gelmesi buda ortalama 200 derslik 7 ile 8 okul demek. Yani her yıl yapılacak 7 ile 8 tane okul ancak mevcut artışı karşılıyor. İlçemizde bunu düşündüğümüz zaman tabii çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın telekonferans katılımıyla Milli Eğitim Bakanımız ve İstanbul Valimizin de katılımıyla ilçemizdeki 9 okulun resmi açılışını gerçekleştirdik. Bu İstanbul’daki en fazla sayı idi. 122 okulun içerisinde 9 okul İstanbul’da Sancaktepe’de açıldı.

İLÇEMİZDE YAKLAŞIK 12 OKULUN YAPIMI PLANLANMAKTA 

Kaymakam Ahmet Karakaya, bu yılki yatırım programında Milli Eğitim Bakanlığı yatırım planında İstanbul Valimiz Proje ekibi IKO tarafından ilçemizde yaklaşık 12 okulun yapımı planlanmakta. Tabii rakamlar itibariyle yaklaşık maliyetler açısından baktığımızda bir süreç yaşadık. Onun güncellemeler yapılması gerekli yıldayım değiştiği için malumunuz değişince rakamlar da değişiyor. Bu yıl biraz daha fazla değişiklik olduğu için o sebeple ihaleleri yavaş yavaş ihaleler de çıkılmaya başlandı. Bizim umudumuz inşallah bir aksilik olmaz ve okullarımızın hepsinin ihale süreci tamamlanır.

YAKLAŞIK YÜZ BİN ÖĞRENCİMİZ VAR

 Ahmet Karakaya, Çünkü öğrenci sayısının artması demek ister istemez daha fazla eğitim alanına ihtiyacımız olduğunu bize gösteriyor. Örneğin çevremizde bizimle aynı nüfusta ya da daha büyük ilçe var. Elbette 500,000 ve üzeri ilçeler var ama bakıyorsunuz son 10 yılda hemen sabit gitmiş. Nüfusu daha yaşlı, nüfus bunun gibi faktörler önemli. Bizim 95,000 civarında öğrencimiz var. 475,000 nüfusu 95,000 öğrenci. Bu yıl bunun 100,000-i bulacağını aşabileceğini düşünüyoruz. Çünkü birinci sınıf yaş grubundaki öğrenci sayılarımız artıyor. Yani bir sınıfa gelen öğrenciler 12 sınıftan çıkana baktığımızda veya 8 sıradan fark etmez baktığımızda bir fark var. Yani daha fazla öğrenci geliyor geriden. Dolayısıyla bizim de daha fazla eğitim kurumu oluşturmamız gerekiyor.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜMÜZ YOĞUN ÇABA SARF EDİYOR

Karakaya, Cumhurbaşkanımız Sayın Milli Eğitim Bakanımızı, İstanbul Valimiz bu konuda Sancaktepe’nin hassasiyetlerini bizden daha iyi biliyor ve takip ediyorlar. İnşallah bu vesileyle önümüzdeki yıllarda da biz de arsa sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Arsamız var yeterince. Eğitim kurumlarımızın sayısının artması için Milli Eğitim Müdürlüğümüz yoğun çaba sarf ediyor. Biz de destek oluyoruz, güzel şeyler olacak diye umut ediyoruz. Çalışıyoruz okulumuzun artması, gençlerimiz, çocuklarımız biraz daha rahat etmesi” ifadelerini kullandı.

ZİYARETLERİMİZ DEVAM DİYOR

H.S; 5 Aydır İlçemizde görev yapmaktasınız, gözlemlerinize göre Sancaktepede önemli yapılması gereken nedir?

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “5 aydır çok sayıda kamu kurumu, özel sektör veya STK’lardan muhtarlarımız keza çok sayıda ziyaretçimiz oldu. Biz az sayıda da olsa iadeyi ziyaretlere gitmeye çalıştı. Tabi bu ziyaretler sadece çay içip sohbet etmiyoruz. İlçeyi tanımak için de bir vesile bizim açımızdan. Burası benim 10. Görev yerim. Bu süreçte bu şekilde 5 ayda tanımak için önemlidir. Tabii tanıdım demek kolay değil ama belli oranda tanıyorsunuz. Bu geçen süre zarfında az önce söylediğimiz su tekrarlamak istemem ama nüfus artış hızının bütün kamu kurumlarının sunduğu hizmetleri bir yansıması var. Bu sebeple de biraz daha koşmamız gerekiyor.

YENİ KARAKOLLAR İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Kaymakamı Ahmet Karakaya, geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanımız ilçemizi ziyarete geldi. Muhtarlarımız ve kurumlarımız da toplantı yaptık. İstanbul Valimizde vardı. İlçemizdeki güvenlik hizmetlerinin daha iyi, daha da iyi sunulabilmesi için çok şükür kötü durumda değiliz. Hatta iyi durumdayız. diyebilirim gönül rahatlığıyla. Ama daha iyiye gidebilmesi için sayın bakanımızdan bazı taleplerde bulunduk. Bir karakol daha talep ettik. Örneğin sayın bakanımız 2022 de bir iki karakol yapılmasıyla ilgili ön çalışma talimatını verdi. İlçemizde tabii güvenlik elbette ki önemli. İnsanımızın vatandaşımızın güvenliğini sağlamak. Tabi bu güvenlik sadece polisiye tedbirlerle olmamakla birlikte bu da önemli bir ayağıdır.

SAĞLIKTA ÖNEMLİ İKİ HASTANEMİZ VAR

Ahmet Karakaya, Sayın bakanımız ile eğitimi konuştuk. Sağlıkta İstanbul’un önemli hastanelerinden birisi Prof. Dr. İlhan Varank ve Pandemi hastanesi içimizde bulunuyor. Onların dışında kendi sağlık kuruluşlarımızda bulunmakta. Biz bunların da gelişmesi için bize düşen görev neyse yapmaya gayret ediyoruz. ASM’ler noktasında bunda daha iyi seviyeye getirmemiz gerekiyor. Belki bir hastane planlaması daha Anadolu yakasında düşün denecek. Sancaktepe en uygun yer çünkü alan mevcuttur. İlçemizde birçok ilçeye düşünce İstanbul’da Sancaktepe yönden avantajlı bu. İnşallah güzel de planlanıyor. Sancaktepe’nin Anadolu Yakası’nın hakikaten bir çekim merkezi olacağını düşünüyorum. Sancaktepe’de bu hizmetler daha da ileriye gidecek.

DAMATRİS, SARAYI İLÇEMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Karakaya, ulaşım olarak Sancaktepe iyi bir noktada. Hem Kuzey’den hem Güney’den iki ana yol geçiyor. Otoyol hemen bizim güneyimizde ilçe sınırlarımızdan geçiyor. Kuzey bizden Kuzey Marmara Otoyolu geçiyor. Dolayısıyla ulaşımı oldukça rahat bir ilçe. Doğası çok güzel bir ilçe. İstanbul’da Kuzey Ormanları’na yakın bir noktadayız. Aydos Kıyımız var. Paşaköy oldukça bakir bir alan. Burada güzel destinasyonlar mevcut malumunuz. Dolayısıyla tabii kültürel dokusu, tarihi dokusu olan bir ilçe, Damatris, sarayımız var. Tarihi ve kültüre dokusuyla Damatris Sarayı ilçemiz için önemli bu bölgede tarım alanı vaktinde biliyorsunuz, oradan gelen Dametrise’den gelen işte bir zaman siz sarayı var. Onunla ilgili çalışmalar ne yapılabilir takip ediyoruz.

Kaymakamı Ahmet Karakaya, Sancaktepe’nin nasıl ki bir 10 yıl önce de bugünü kıyasladığınız zaman sizler daha iyi biliyorsun. Ben yeniyim ama bana insanlar diyor ki 10 yıl önceyle bugünü kıyasladığımızda nüfus 2 kat artmış. 10 yıl sonra 2030 yılına gelindiğinde ben Sancaktepe’nin çok daha iyi bir noktada olacağına yürekten inanıyorum. Vatandaşımızın ilçesine sahip çıkması çok güzel. Bu huzur ortamının olması çok güzel. Bunları da biz sağlamak için devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

SANCAKTEPE İSMİNİ ÖNDE TUTALIM

H:S; Son olarak Sancaktepe’lilere neler söylersiniz?

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, “Sancaktepede yaşayan vatandaşlarımıza mümkün olduğunca ilçelerinin sorunlarına duyarlı olmalarını ama çözüm odaklı olarak duyarlık göstermelerini ilçemizde de ülkemizde de dünyada da yerleşim yerlerinde farklı düşünen insanlar elbette ki vardır. İlçemizde de var. Bunun bir zenginlik olduğunun farkına varılmasında ki bizim ilçemizde çok şükür bu farkındalık en üst seviyede. Onun haricinde dediğim gibi ilçenin meselelerine duyarlı olunması ve çözüm önerilerine katkı sağlanması bunlar çok önemli hususlar. Örneğin çok sayıda hemşeri derneklerimiz var, onlarla da hepsi de zaman zaman gelip gidiyorlar. Biz kuralarına katılmaya çalışıyoruz, görüşüyoruz. Onlara da Sancaktepe’li olmak konusunu üst kurgu olarak yapıldıktan sonra diğer faaliyetlerin daha anlamlı olacağını söyledi.

Kaymakamı Ahmet Karakaya, Onlar da o yaklaşım içerisindeler. Yani Sancaktepe’nin yeni bir iş olmakla birlikte tabii dediğimiz gibi bu üç belde düşünürsek çok yıllar öncesine giden bir geçmişi var. Bunu bizim bir ilçe ortasında iletebilmemiz için Sancaktepe ismi ile hareket etmesi gerekiyor. Bütün ilçelerimizin bütün hemşehrilerimizin bir de örneğin burası. Gerçi çok taşra ilçesi değil ama özen göstermemiz lazım diye mümkün olduğunca ilçemizde yapabileceğimiz alışveriş ilçemizde yapmak lazım. Sancaktepe’nin de ticari olarak daha da ileriye gitmesi için bu güzel bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Bunun haricinde biz her zaman bütün kamu kurumlarımızla birlikte vatandaşımızın hizmetindeyiz, mevzuatın hükümleri çerçevesinde onu vatandaşımızın hizmetini yapacak, pozitif şekilde yorumlayarak, kamu hizmetlerinin standartlarını yükseltmeye gayret ediyoruz. İnşallah bunu elbirliği ile başaracağız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.