Sancaktepe News GÜNDEM - Sancaktepe News %Sancaktepe News

SON DAKİKA

PSİKOLOG ZELİHA GÜNDEBAHAR, MODERNİZEM KİŞİYİ BENCİLLEŞTİRİYOR

Bu haber 27 Aralık 2020 - 23:35 'de eklendi ve 442 views kez görüntülendi.

PSİKOLOG ZELİHA GÜNDEBAHAR, MODERNİZEM KİŞİYİ BENCİLLEŞTİRİYOR 

Hayvanlara eziyet ederek öldürme haberlerine son yıllarda artmasının nedeni sorgulanmaya devam ediyor.

Modernizem kişiyi bencilleştirdiğini, ego ve güçlü olma tatmininden kaynaklandığını dile getiren Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi UZM. Klinik Psikolog Zeliha Gündebahar, “ailelere çok büyük iş düşüyor. Annenin babanın canlılara nasıl davrandığını ve nasıl muamele de bulunduğundan öğreniyorlar, empatinin en güzel örneği peygamber efendimiz (SAV.) kuşu vefat eden çocuğa taziyeye gitmesidir” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda yaşanan hayvanlara eziyet edilerek öldürülmesi, bunun yapan insanların psikolojisinin ne durumda olduğu hakkında muhabirimiz Asiye Soytürk’ün Hayvana şiddetin nedeni nedir? Bu durumu sadece basit bir şiddet olayı görmek ne kadar doğru? sorularını Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi UZM. Klinik Psikolog Zeliha Gündebahar, mikrofonlarımıza değerlendirdi.

Hayvanlara yapılan şiddete maalesef her gün şahit olduklarını dile getiren Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi UZM. Klinik Psikolog Zeliha Gündebahar, “Şiddet tanımının içine dahi sığdıramadığımız işkence diyebileceğimiz hayvanların çeşitli uzuvlarını kesmek suretiyle zarar vermek ve acı çektirerek öldürülen üzücü hayvan haberlere şahit oluyoruz. Bu durumun en kötü yansıması normalleşmesi toplumda. Kesinlikle hiçbir psikolojik kuramla ya da tanımla normal kabul edemeyeceğimiz bir davranış. Kişilerde suça yatkınlık, empati yoksunluğu, suça yatkınlığı yaptığı bir hatadan pişman olmama ile karakterize bir anti sosyal kişilik bozukluğu ile bu durumu açıklaya biliriz. Karşısında savunmasız bir canlı var. Kişiler bu canlılara acı çektirerek eziyet ederek bir nevi doyum sağlıyorlar”.

Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği kişinin toplumsal normlarda kendi ahlaki değerlerinden kültürel normlarından sapması olarak tanıdıklarını söyleyen Psikolog Zeliha Gündebahar, “Biz bu rahatsızlığı kişilerin yardıma ihtiyacı var. Engellenmesi için gerekli çalışmalarında yapılması gerekiyor. Bu konuda ailelere çok büyük yükümlülükler düşüyor. Çocuklarımızı yetiştirirken onlara sadece fiziksel veya akademik başarısına değildi ahlaki moral gelişimleri ve psikolojik ruh hallerinin de sağlam olmalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Empati kavramından bahsettik. Kişinin karşısındaki canlının da duyguları hislerinin olduğunu fark edip kabul edip o duyguyu hissiyatı anladığının karşı tarafa yansıtma sürecidir empati. Bir hayvanın açlığından susuzluğundan kendimizi sorumlu hissedip onların açlığını susuzluğunu giderme ihtiyacı içerisinde olacak çocuklar yetiştire bilmemiz gerekiyor. Bunu da ancak empati, şefkat duygusunu onlara kazandırma ile gerçekleştire biliriz”.

Modernizem kişiyi bencilleştirdiğini dile getiren Psikolog Zeliha Gündebahar, “Yani bir egonun tatmini güçlü olma tatmini. Biz bütün canlılardan, bitkilerden, hayvanlardan üstünüz ve onları canımızın istediği muamelede bulunabiliriz davrana biliriz gibi yanlış zihniyete anlayışa yol açıyor. Bunu düzelmek gerekiyor. Yani tabiat, insan, hayvan, doğa hepsi bir bütün içerisinde var olmaları birbirine saygı duyarak birbirine şefkatli olarak bir arada buluna bilmeli. Bu zaten toplumsal geleneğimizde olan ve yabancı olmadığımız durum. Bizler kanadı kırılmış leylekler için vakıf kuran gelenekten geliyoruz. Bu özümüz hala devam ediyor. Önemli olan bu geleneğimizi tekrar yakalaya bilmek. Bunu yaparken ailelere çok büyük düşüyor. Çocuklar modelleyerek öğreniyorlar. Annenin babanın canlılara nasıl davrandığını ve nasıl muamele de bulunduğundan öğreniyorlar çocuklar, hatalı bir davranış yaptığında onu çocuğa yine uygun şekillerde şiddet davranışları göstermeden öğrete bilmek ve uygun model olabilmek bu anlamda çocuklara yardımcı olacaktır”.

Psikolog Zeliha Gündebahar, “Empatinin en güzel örneği peygamber efendimiz (SAV.) kuşu vefat eden çocuğa taziyeye gittiğini biliyoruz. Yani diyor ki orda ben senin o canlıya muhabbetini duygunu sevgini ve onu kaybettiğin için duyduğun acıyı anlıyorum ve seni teselli, etmek için yanındayım diyor. Bu örnek çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu şekilde dikkat ederek davranmaya çalışırsak zaten bu tarz vakaların azaldığını göreceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.   

Haber/ Asiye Soytürk/Kamara/ Halit Soytürk