Randevu Alıp, Aşı Olmaya Gidemeyen Kişilerin, Randevularını Mutlaka İptal Ettirmesini İsteyen;
PROF. DR. NURETTİN YİYİT, AŞI HEBA OLMASIN!
Altı kişiden biri randevuya gitmediği zaman aşının zayi olduğu, Eksi 20 derecede saklanan aşı, randevu alan kişilerin sayısına göre sulandırıldığı ve bir flakon aşısı altı kişiye bölüştürülüyor.
Vatandaşların Covid-19 aşı konusunda daha hassas davranmalarını isteyen Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma ve Feriha Öz Acil Durum Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, BioNTech aşısı olmak için randevu alıp randevularına gitmeyen vatandaşların aşı konusunda daha hassas davranmalarını isteyen Yiyit, aşı olmaya gidemeyen kişilerin, randevularını mutlaka iptal ettirmesini istedi.

RANDEVUYA GİTMEYENİN AŞISI ÇÖPE GİDİYOR
BioNTech aşı randevusu alıp da randevusuna gelmeyen vatandaşlardan dolayı aşıların çöpe gittiğini dile getiren Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Dünyada Covid-19 aşısına erişimin son derece zor olduğu bir dönemde ülkemizde seçenek olarak BioNTech aşısı vurulmaya başlandı. Bir flakon aşı altı kişiye bölüştürülüyor. Eksi 20 derecede saklanan aşı, randevu alan kişilerin sayısına göre sulandırılıyor. Altı kişiden biri randevuya gitmezse aşı zayi oluyor” dedi.
ARTANI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILIYOR
BioNTech aşısının ziyan olmaması için randevusuna gelmeyenlerin aşılarının sağlık çalışanlarına yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Yiyit, “Aşıyı uygulamadan yarım saat önce dondurucudan çıkarıyoruz. Sulandırdıktan sonra beş saat dışarıda bekletebilme süremiz var. O gün bizden bin kişi randevu aldıysa bin tane flakon sulandırmıyoruz. Eğer 10 aşı odanız varsa her bir flakonu o odalardaki randevu sayısına göre açıyorsunuz. Ancak ince hesap yaparak çok dikkatli takip edilmesi gerekiyor. Bugüne kadar bizim hastanelerimizde tek doz BioNTech aşısı zayi olmadı. Son flakonu açtıktan sonra gelmeyen olursa onları sağlık personeline yapıyoruz. Onların randevu alma mecburiyeti yok” ifadelerini kullandı.
“YAŞ ORTALAMASI 65’İN ALTINA İNDİ”
Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “kasım ayı içerisinde yaşanan zirve döneminde sağlık sisteminin üzerindeki yükün daha ağır oldu. Şu anda yaşanan zirvenin rakamsal olarak kasım ayına göre 6 kat daha yüksek olmasına rağmen, yoğun bakım ve vefat oranlarının kasım dönemine göre daha az. Bunun sebebini ise aşıların riskli gruptaki kişiler uygulanmasından. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalaması 65’in altına indi. Şu anda yoğun bakıma sokmamak için direndiğimiz hastaları ilk başlarda maalesef kaybediyorduk. Şimdi yoğun bakımlara bile vermiyor taburcu ediyoruz. Tecrübemiz arttı. Tedavi protokollerimiz çok değişti” dedi.
“VAKALARIN DÜŞÜŞE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ”
Prof. Dr. Yiyit, “Bugünlerde Türkiye’deki rakamların plato yapıp düşüşe geçmesini bekliyoruz. Salgının çok basit bir mantığı var, virüs bir başka canlıya geçtiği sürece bulaşabiliyor. Toplu ortamlarda temaslardan kaçınmazsak virüse istediği fırsatı vermiş oluyoruz. Alınan tedbirler bu yüzden önemli. Geçen ayın 30 bin rakamıyla kasım ayındaki 30 bin günlük vakayı karşılaştırın o zaman farkı göreceksiniz. Eğer aşı olmasaydı sağlık sistemi gerçekten daha çok yorulacaktı.” dedi.