MUHARREM ORUCU BAŞLIYOR - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

MUHARREM ORUCU BAŞLIYOR

Bu haber 09 Ağustos 2021 - 21:59 'de eklendi ve 84 views kez görüntülendi.

Hicri yılbaşı olarak bilinen Muharrem ayı bugün başladı. Dinimizde çok önemli bir yeri olan bu mübarek ay, pek çok önemli olaya ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle ibadetlerle geçirilen bu ayda Yas-ı Matem ya da 12 İmamlar orucu olarak da adlandırılan Muharrem orucu tutuluyor.

Muharrem ayı, Peygamber ‘in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yakınının şahadeti dolayısıyla matem ayı kabul edilir. Peki, özellikle Alevi- Bektaşi geleneğinde çok mühim bir yeri olan Muharrem orucu nasıl tutulur?

MUHARREM (YAS )AYI

Yas ve matem ayı kabul edilen Muharrem ayında tutulan Muharrem orucu, gün doğumundan gün batımına kadar tutulur ve Kerbela şehitlerini anmak üzere eda edilir. 12 İmamlar Orucu ya da Yas-ı Matem orucu olarak da adlandırılan bu oruç, Muharrem’in ilk 12 gününde tutulur. 12’nci günde ise oruç noktalanır ve 12 İmam ile bu yolda şehit olanların anısına içinde en az 12 çeşit malzeme bulunan Aşure çorbası pişirilir. Alevilikte matem orucu olması sebebiyle bu orucun bazı şartları bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Oruç Muharrem’in ilk 12 gününde tutulur. İsteyen sadece ilk gün ya da Peygamber Efendimizin uyguladığı şekilde 9-10, 10-11 Muharrem’de de tutabilir.

Her gün gün doğarken oruç başlar gün batımında oruç açılır.

Oruç süresince kesinlikle yenilip içilmez.

Oruç açıldıktan sonra da Kerbela’da yaşanılan susuzluğa duyulan acı ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Sadece hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.

12 gün boyunca cana kıymanın haram olduğuna inanılması nedeniyle deniz canlısı veya kanatlı canlıların da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünler de tüketilmez. Öyle ki Alevilik’de oruç tutulmasa dahi bu süre zarfında et tüketilmemesi kabul görmüştür.

Bu 12 gün boyunca oruç açıldıktan sonra da eşlerin cinsel ilişkiye girmeleri doğru bulunmaz.

12 gün boyunca düğün veya eğlence yapılmaz.

Zorunlu haller dışında (Memuriyet gibi) süslenmek amacıyla tıraş olunmaz, saç sakal kesilmez.

NELER YAPILMAZ

Çamaşır yıkanmaz.

Sigara, içki içilmez.

Soğan-sarımsak-yumurta yenilmez

Ağaç kesilmez.

Böcek öldürülmez.

Kokulu maddeler koklanmaz.

Süslenilmez.

Aynaya bakılmaz.

Türkü söylenmez.

Oyun oynanmaz.

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Muharrem ayının İlk günü, 9. , 10. ve 11. günü, Aşure günü oruç tutmak faziletlidir. Ancak bugünler dışında da oruç tutulabilir. Hz. Peygamber’in aşure gününde devamlı olarak oruç tuttuğu rivayet edilmiştir. Fakat sadece o günde oruç tutulması doğru görülmemiş, bunun yanında bir önceki veya bir sonraki günün de oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ receb, zilkade, zilhicce ve muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması aşureden önceki gün, aşure günü ve aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi aşure günü muharremin 10. günüdür.