MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE KREDİ DESTEĞİ - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE KREDİ DESTEĞİ

Bu haber 10 Temmuz 2022 - 18:57 'de eklendi ve 232 views kez görüntülendi.

Değerli okuyucular, yeni bir köşenin ilk yazısıyla karşınızdayım. İlk yazıma KOSGEB’in güncel olan bir destek programı ile başlamak istiyorum. İstihdama yönelik bu destek programı ile özellikle yeni mezunlarımıza istihdam yaratmak, istihdam yaratılırken aynı zamanda ise işletmelerimize faizsiz ve aracısız finans desteği sağlanması hedeflenmiştir.

KOSGEB tarafından COVİD-19 salgınından etkilenen öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerini ve istihdamlarını koruyabilmeleri amacıyla 4. Dönem Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı başvuruları alınmaya başlamıştır.

Covid-19 salgınından önce aktif olan işletmeler (2019 yılında Asgari 75.000 TL net satış yapması firmanın aktif olmasının kanıtıdır.) personel istihdamına yönelik bu programa başvuru yapabilecektir. İşletmenin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması ve güncel KOBİ Beyannamesini doldurmuş olması gerekmektedir.

İşletmeler başvuru formunu doldururken yasal sınırların üzerinde vergi ve SGK borçlarını kapatacaklarını ya da yasal sınırların altına indireceklerini veya taksitlendireceklerini beyan ederek başvuruda bulunabileceklerdir.

Destek kapsamında işletmelere alınacak personelde aranan şartlar:

-Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır.

-Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (Haziran 2022) işletmede çalışmıyor olmalıdır.

-Başvuru döneminin ilanından önceki aydan itibaren son 3 yıl (2022Haziran-2019 Haziran) içinde toplam SGK 4A’lı prim gün sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

-1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır. Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

İşletmelerin başvuru esnasında geçmiş dönem ortalama istihdamı muhafaza etme, yeni personel istihdam etme ve desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’ e geri ödeme taahhütlerine istinaden teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek verilecektir.

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya %51 ve üstü hissesi tek başına kadın ortağa aitse ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110.000 TL olacaktır. Destek kapsamında mikro işletmeler en fazla 2, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabileceklerdir.

Desteğin geri ödemesi dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacaktır. İlk taksit ödeme tarihi 2024 Eylül’dür.

İşletmelerimiz 10 Ağustos 2022 tarihine kadar başvurularını www.kosgeb.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecektir.

İlerleyen yazılarımda özellikle yeni iş kurmak isteyen girişimcilere ve işini büyütmek isteyen işletmelerimize yönelik destek programları hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Kalın sağlıcakla…

Seçkin KALENDERseckin.kalender@kosgeb.gov.tr