Sancaktepe News GÜNDEM Sancaktepe News Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

İŞ Mİ, MESLEK Mİ, EĞİTİM Mİ? “SANCAKTEPE NEWS 19. SAYISI MANŞETİ”

Bu haber 03 Ağustos 2021 - 20:34 'de eklendi ve 74 views kez görüntülendi.

Son zamanlarda ulusal medyada çeşitli boyutları ile gündeme gelen işsizlikte diplomalı işsizlik oranlarının artması üzerine Sancaktepe News ekibi olarak konuyu araştırdığımızda çok çarpıcı sonuçlara ulaştık.

Sancaktepe News TV rutin olarak halkın nabzını tutmak için yaptığımız röportajlarda Sancaktepede iş imkanları ve işsizliğin görünenin çok daha ötesinde olduğu ortaya çıktı.

Mikrofonu uzattığımız gençler ve işsizler hem Türkiye de hem de dünyada olan durumları karşılaştırmalı olarak ifade ettiler. Bizde “wearesocial hootsuite” sitesinin 2020 Türkiye raporu üzerinden yaptığımız teyitte görüldüğü üzere gençler sosyal medya üzerinden her konudan haberdarlar.  Sosyolojik ifade ile Z Kuşağı olarak tanımlanmaya çalışan geçlerin iş konusunda diplomalı işsizliği yaşadıkları gözüküyor. Sancaktepede yaptığımız bu röportajlar ulusal basında da yer aldı iş te yaptığımız röportajlardan bazı bölümler.

ÜMİT EVCİ; SORUN EĞİTİMDE

Temizlik sektöründe hizmet veren İCS Gurup Müdürü Ümit Evci, “işsizlik sorunu kadar biz firma yöneticileri olarak vasıfsız eleman dahi bulamaz duruma geldik. Bunun yanında Üniversite mezunu gençlerin iş bulamadıklarını veya buldukları işle geçinemediklerini görüyoruz. Bu durum bizlere gösteriyor ki eğitim sisteminin yönetiminde sıkıntıların olduğu gözüküyor. Yöneticilerimiz işsizlik ve eleman ihtiyacı konusunda çözüm üretmeli. Tüm sektörlerde usta, kalfa ve çırak sorunu çözmenin yolu eğitimin düzeltilmesinden geçtiğine inanıyorum” dedi.

HASAN ŞİMŞEK, SON NESİL BİZLERİZ

Bölgemizin önemli sanayi sitelerinden olan KADOSAN sanayi sitesi otomotiv yedek parça ve şarj dinamo tamircisi, Hasan Şimşek, “eleman bulma şansımız yok. Eskiden aileler sanayiye çocuklarını eti senin kemiği benim deyip meslek öğrenmelerini isterlerdi. Meslek lisesi veya diğer okullardan mezun olduktan sonra bizim yanımıza gelince elleri yağlanınca hiçbir çocuk çalışmak istemiyor ve ailelerinde bu nedenle sanayileri istemiyorlar. Yalnız gördüğüm kadarıyla okuyup adam olanda yok. Sanayilerde çırağı alıp yetiştirecek ortam var yalnız çalışmak isteyen yok. Evet son nesil bizleriz çırak ve usta olarak” dedi.

MUHARREM YALÇIN; SANAYİLERİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

KADOSAN sanayi sitesinde Yalçın kaporta boya firma sahibi Muharrem Yalçın, tüm sanayilerin ve mesleklerin kronik sorunların başında yetiştirilecek çırak bulmak. Ailelerimiz çocuklarını okutmak için büyük çaba gösteriyor. Bunun yanında zorunlu eğitim ile çocuklar belli bir yaşa kadar geliyor. Eğitimi bittikten sonra çocuklar sanayide çalışmak istemiyorlar. Kesintisiz eğitim sitemi bu kadar uzun olunca sanayilerde çıraklıktan gelen mesleklerin tamamen yok olmak üzere olduğunu görüyoruz. Sanayiler çırak ve ara eleman sıkıntısı çekerken Üniversite mezunu gençlerimizin de iş bulamadıkları ortada. Bu konuda bir an önce yetkililerin adım atması gerekiyor” dedi. 

ALİ KEMAL DEMİRCİOĞLU; ÇIRAĞIN OLMADIĞI YERDE KALFADA VE USTA OLMAZ

KADOSAN sanayi sitesi oto döşeme ustası Ali Kemal Demircioğlu, “12 yıllık kesintisiz eğitim olanca çırak ve ara eleman yetişmiyor. Çırağın olmadığı yerde kalfada olmaz ara elemanda olmaz. En büyük sıkıntımız yılların vermiş olduğu tecrübemizi gençlerimize aktaramıyoruz. bu durumda mesleklerin bizimle beraber yok olmasından korkuyorum. Yetkililerden meslek ve çıraklık okullarının sanayiler ile beraber ortaklaşa bir sistemle çalışılıp gençler sanayide çalışacak aynı zamanda okulunu da okumuş olacak bir sistem gerekiyor. Mesleklerin devamlılığında çıraklık kalfalık ve ustalık ile devam eder” dedi.

İŞ Mİ, MESLEK Mİ, EĞİTİM Mİ?

Yaptığımız çalışmalar neticesinde; Ülkemizde eğitim sisteminde temel eğitimin 5 yıl olduğu zamanlarda ilk okuldan mezun olan çocukların ya orta okula git ya çırak ol sloganı ile uygulanan usta çırak yöntemi ile mesleğe kazandırılması sağlanıyordu. Ancak 28 Şubat sürecinde (24 Tamumuz 1997) başlayan 8 yıllık kesintisiz eğitim usta çırak yöntemi ile meslek elemanı yetiştirmeyi zorlaştırmıştır. Bu dönemde yapılan eleştirilerde meslek liselerinin zorda kalacağı ara eleman yetiştiremeyeceği ülkenin sanayisine uzun vadede zarar vereceği eleştirilerine imam hatipler ve kuran kurslarının önü kesilmek için kulak tıkanmıştı. Ardından 2012 yılında (30 Mart 2012) kabul edilen 4+4+4 sisteminin eğitim sistemi ile birlikte mesleki ve teknik eğitim ile birlikte çıraklık eğitimi sisteminde büyük yara almıştır. Gelinen süreçte özel sektör de bazı şirketlerin slogan olarak dile getirdiği meslek eğitimi meselesi memleket meselesi, şeklindeki söylemi son 9 yılda gerçekleşmiş olduğunu yapmış olduğumuz röportaj ve saha çalışmalarında görmekteyiz.  Yaptığımız çalışmalarda meslek sahibi kişiler yanlarında çalışacak ve yetiştirilecek gençleri bulamaz iken gençlerde işsizlik sorunu ile kıvranmakta.

YÖK’e bağlı devlet ve Vakıf Üniversitelerinden mezun olmanın ortalama yaşının 24 olduğu dikkate alındığında birçok meslek dalında mesleki eğitim ve tecrübe için bu yaşın çok yüksek olduğu hem uzmanlar tarafından hem de mesleğini çıraklıkla öğrenmiş kişiler tarafından esefle ifade edilmektedir.

Sonuç olarak mesleklerin değişim ve dönüşümü sosyal mobili tenin değişim ve döşümü, teknolojinin değişim ve dönüşümü gibi birçok unsur Z kuşağının eski usul çalışma kalıplarına itibar etmemesi sonucu ile birlikte eğitim sisteminin mesleklere çok uzak kalması ile işsizlik işçi bulunamaması umutsuzluk ve beyin göçünü tetiklediği saha çalışmamıza yansımıştır.