DÜNYA YETİMLER GÜNÜ - Sancaktepe News YAZARLARSancaktepe News

SON DAKİKA

DÜNYA YETİMLER GÜNÜ

Bu haber 23 Mayıs 2020 - 22:22 'de eklendi ve 117 views kez görüntülendi.

DÜNYA YETİMLER GÜNÜ

Ramazan ayının 15. günü ve Dünya Yetimler Günüydü. Her ne kadar Ramazan ayını bu yıl Korona Virüsün gölgesinde sönük olarak geçirdiysekte, Ramazanın simgesi olan Teravih namazları kılınmasa da, Müslümanların cem olduğu toplandığı, toplu kıldıkları namaz olan Cuma namazları kılınmasa da oruçlar tutuldu ve Ramazanın manevi atmosferi hissedilmeye çalışıldı.

Dün başladığımız Ramazanın bu gün son günü olmuş. Günler su gibi akıp gitmekte. Hayat su gibi akıp gitmektedir.

Ramazanın 15’i  “Dünya Yetimler Günü” olunca  aklıma da Dünya Yetim Günü ile ilgili bir yazı kaleme almak geldi.

Dünya Yetim Günü nasıl belirlendi?

2013 yılında İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından İslam İşbirliği Teşkilatına teklif edilmiş. İslam işbirliği Teşkilatı tarafından da kabul görmüş ve ilan edilmiş bir gündür, bu gün. O gün ilan edilen “Dünya Yetimler Günü” o günden beri ülkemizde ve dünyada kutlanmaktadır.

İHH İnsani Yardım Vakfı, 1992 yılında Bosna savaşı yıllarında savaş mağduru Müslümanlara yardım etmek için kurulmuş ve gönüllü faaliyetlere başlamış bir vakıftır. Günümüzde 136 ülkeye yardım elini uzatan ülkemizin büyük ve güçlü bir sivil toplum örgütüdür.

Milli Eğitim Bakanlığımızın İHH İnsani Yardım Vakfı ile ortak bir projesi olan “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” -“İyilikte Yarışan Sınıflar” adlı bir projesi var. Bu proje ile kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma ve empati duygularını pekiştirmek ve değerler eğitiminde farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.

Bunun  içinde ülkemizdeki tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve özel okul öğrencilerinin katılabildiği bu kampanyayla öğrenciler her ay harçlıklarından biriktirdikleri para ile yetim kalmış bir çocuğun ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Burada amaç yarının büyükleri olan bugünün genç dimağlarına yani öğrencilerimize yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygularını aşılayabilmektir. Öğrencileri bu çalışmalara dâhil etmedeki gaye budur.

UNICEF rakamlarına göre dünyada tahminen 140 milyon yetim var. Dünyada tahminen her gün 10.000 e yakın çocuk yetim kalıyor. Bunlar korkunç rakamlar.

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca yetim çocuk aile şefkatinden uzak yaşıyor. Kimi aç kimi şiddet görüyor. Kimi insan kaçakçıları, organ mafyası,  fuhuş çeteleri gibi suç örgütlerinin eline düşüyor. Kimi çocuk işçiliği, dilenci ve madde bağımlılığı şebekelerinin eline düşüyor. Bunlar,  ailesi olmayan, anne ve babadan yoksun, yetim kalmış ve kimsenin sahip çıkmadığı çocuklardır. Ve  bu saydıklarımız ilk aklımıza gelen çocukların karşılaşabileceği tehditlerden sadece birkaçı.

Yüce Rabbimiz Kur’an’ı Kerim’de Bakara Suresinin 215. ayetinde,

” Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar, de ki hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır, olarak ne yaparsanız gerçekten Allah onu hakkıyla bilir. ‘buyurmuştur.

İnsan suresi 8. ayette ise: Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler, der.

Peygamber Efendimiz ise yetimlerle ilgili bir hadisi şerifinde şöyle der: “Sofralarında yetim bulunduran kimselerin sofrasına şeytan asla yaklaşmaz. ” Bir başka hadisi şeriflerinde “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle (işaret parmağı ile orta parmağını birleştirerek göstermiştir) yan yana bulunacağız. “Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, yetim kendisini kurtarana kadar uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacip olur.”demiş.

Evet, Ramazanın 15’i “Dünya Yetim Günü”. Ellerinden tutulması gereken milyonlarca yetimin bulunduğu bir zamanda yaşadığımızı unutmamalı. Dünyanın her yerinde iyiliğe ve iyilere muhtaç milyonlarca yetimin var olduğunu unutmamalı. Onlar bizim yetimlerimiz, bizim kardeşlerimiz, bizim çocuklarımız. Bu Ramazanı, bu bayramı, bayramlarını babasız geçirenlere hediye etmeye ne dersiniz?

Minik yüreklere dokunma vaktidir şimdi. Gelin onları yalnız bırakmayalım. Gelin onlar için bir mağduriyet olan yetimliği bir sevince dönüştürelim. Çünkü: Elinden tutmazsak onların adı yetim kalır…

Gelin durumu olan herkes, her birimiz bir çocuğun, bir yetimin her ay düzenli olarak bakımını üstlenelim; eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi konularda onlara destek verelim.

Gelin bir yetimin başını okşayalım, kimsesiz bir çocuğun kalbine girelim. Çünkü kendisi de bir yetim olan Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde bakın ne buyuruyor: “Kim bir yetimin başını Allah rızası için okşarsa, elinin değdiği her saç teli için kendisine sevap verilir…

Murat Sitmurat.sit@sancaktepenews.com