Sancaktepe News GÜNDEM - Sancaktepe News %Sancaktepe News

SON DAKİKA

DR. YAKUP SÜLEYMANOĞLU; BULAŞICI HASTALIKLARDA AŞI ÖNEMLİ SİLAHTIR

Bu haber 27 Aralık 2020 - 23:43 'de eklendi ve 694 views kez görüntülendi.

Dr. Yakup Süleymanoğlu; Bulaşıcı Hastalıklarda Aşı Önemli Silahtır.

Sangın dönemlerinde ilk çıkan aşılar konusunda her zaman komplo teorileri üretildiğini dile getiren Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Süleymanoğlu, “Bulaşıcı hastalıklarda mücadelede aşılar çok önemli silahtır. Cumhuriyetin ilk yıllarında verem, kolera ve çocuk felci çok yaygındı. Aşılar sayesinde hastalıklardan kurtulduk” ifadelerini kullandı.

Türk hekimlerine ve Türk bilim insanlarına güveniyorum söyleyen Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Süleymanoğlu, Muhabirimiz Asiye Soytürk’ün aşı ile ilgili sorularımızı cevapladı.

BULAŞICI HASTALIKLARDA AŞI ÖNEMLİ SİLAHTIR

Cinden gelen aşılar hakkında bizleri neler söylersiniz?

Gelen aşıyı ben yaptırmayı düşündüğünü dile getiren Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Süleymanoğlu, “Çünkü okudum araştırdım bizim hastanemizdeki enfeksiyon hastalıkları uzmanlarımızın görüşünü aldım. Marmara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesindeki Tıp fakültesindeki enfeksiyon hastalıkları hocalarımızın görüşlerini de öğrendim. Hocalarımızın kanaatleri Cin den gelen aşı eskiden beri yapısını bildiğimiz en aktif aşı olduğu için ve şimdiye kadar tespit edilmiş bir yan etkisi ve zararı olmadığı için bu aşının hızlı bir şekilde yapılmasını tavsiye ettiler. Koranavirüs çok hızlı yayılıyor. Aşı Hastalıktan Korunmak İçin Önemli Etken, Aşı Gelir Gelmez Yaptıracağım” dedi.

AŞILAR SAYESİNDE HASTALIKLARDAN KURTULDUK

 Vatandaşların çekingenleri var. Aşı konusunda ne tavsiyelerde bulunursunuz?

Türk hekimlerine ve Türk bilim insanlarına çok güvendiğini dile getiren Dr. Yakup Süleymanoğlu “Hocalarımız ne diyorsa onu yapmak lazım. Cin aşısı şu ana kadar saplanmış bir yan etkisi ve zararı yok. Hocalarımız kendilerinde yaptırıyor. Bizde yaptıracağız. Böyle durumlarda her zaman komplo teorileri oluyor. Kars’ta görev yaptığım dönemde çocuk aşıları ile ilgilide komplo teorileri vardı. Çocukları kısırlaştırılacağına dair. Biz o denemde hem aşı yapıyorduk hem de aileleri ikna etmeye çalışıyorduk. Aşı yaptığımız çocuklar şimdi anne oldu hem baba oldu. Bulaşıcı hastalıklarda mücadelede aşılar çok önemli silahtır. Cumhuriyetin ilk yıllarında verem kolera çocuk felci bunlar çok yaygındı. Aşılar Sayesinde Hastalıklardan Kurtulduk” dedi.

Dr. Yakup Süleymanoğlu, “Aşısız Suriyeli, çocuklar geldiği zaman Türkiye’de şimdi kızamık çocuk felci hastalıklarda görmeye başladık. Bu çocuklara şuanda rutin vurduğumuz aşılar olmasa inanıyorum bir çoğunu kaybedeceğiz. O aşılarda in aktif aşı bu cinden gelen aşı gibi çocuklarda kullanılıyor. Çok nadir yan etki görülüyor. Ben iki çocuğuma sağlık bakanlığımızın önerdiği aşıları önerildiği şekilde yaptırdım bu aşıyı da bakanlığımız ve bilim insanlarımız öneriyor bunu da yaptıracağım” ifadelerini kullandı.   

Haber/ Asiye Soytürk / Kamara/ Halit Soytürk