BU BİR METRO HİKAYESİ - Sancaktepe News Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

BU BİR METRO HİKAYESİ

Bu haber 04 Temmuz 2021 - 21:10 'de eklendi ve 155 views kez görüntülendi.

2017 yılında başlayan Yenidoğan Metrosu yapımı işi; temel atma töreni olan, bitirme sözü olan, tarafları olan ancak ilerlemesi olamayan sosyal medya hesapları üzerinden karşılıklı salvolarla bilgi kirliliğine dönüştürülen yılan hikayesini geçen; 

2020 yılında hizmete açılması vat edilmişken 2021 yılında toprak doldurma görüntüsü ile gündeme gelen Yenidoğan Metrosunun yapımının devam edebilmesi için görünen o ki Ekrem İmamoğlu’nun açıkladığı proje revizesi ve hat uzatma çalışmasının tamamlanarak yatırım onayının alınmasını Sancaktepeliler ve Yenidoğan halkı bekleyecek.    

YENİDOĞAN METROSU GERÇEĞİ

2017 yılında dönemin İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş yönetiminde Yenidoğan-Hastane Metro Hattı yatırım planına alınmıştır. Kadir Topbaş, temel atma töreni için hazırlattığı İnfo-Grafikte güzergâhı ve çalışmaları Sancaktepe ve İstanbul halkı ile paylaşmıştır. Bu yatırım ile ilgili detaylı bilgi 2017 yılının İBB faaliyet raporuna şu şekilde yansımıştır.

“Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı ile Sarıgazi (Hastane)-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hattı şeklinde Sarıgazi istasyonunda birbirlerine entegre edilecek iki ayrı raylı sistem hattı olup toplam 17,8 km uzunluğundaki güzergahta 14 istasyon mevcuttur. Çekmeköy – Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı; 10,9 km uzunluğunda olup, yapım çalışmaları devam eden Üsküdar – Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattının sonundan başlayarak, sırası ile Meclis Mahallesi, Sarıgazi, Samandıra, Abdurrahmangazi, Sancaktepe, Veysel Karani, Hasanpaşa ve Sultanbeyli İstasyonlarından geçerek Sultanbeyli TEM yolu kenarında son bulacaktır. Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı 65.000 yolcu/saat/yön kapasitelidir. Sarıgazi (Hastane) – Taşdelen- Yenidoğan hattı ise 6,95 km uzunluğunda olup, Hastane İstasyonu öncesinden başlayarak sırası ile Hastane, Sarıgazi, Aydınlar, Güngören, Taşdelen İstasyonlarından geçerek Yenidoğan İstasyonunda son bulacaktır. Hat entegrasyon noktaları; Üsküdar – Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı ile Çekmeköy İstasyonunda, Hastane – Yenidoğan Metro Hattı ile Sarıgazi İstasyonunda, Yapımı planlanan Kadıköy – Sultanbeyli Metro Hattı ile Veysel Karani İstasyonunda, Yapımı planlanan Sultanbeyli – Kurtköy (Viaport) Metro Hattı ile Sultanbeyli İstasyonunda olacak şekilde planlanmıştır. Tünel ve istasyonların bir kısmında kazı-destek çalışmaları devam etmektedir.”

Bu raporda dikkati çeken husus Çekmeköy-Sultanbeyli Metro hattının yolcu kapasitesi bilgisi verilirken Yenidoğan-Hastane Metro hattının yolcu kapasitesi verilmemiş olmasıdır. İkinci bir hususta metro hattının hizmete girişinin tarihi 2020 olarak vaat edilmesidir. Kadir Topbaş’ın istifa ettirilmesi üzerine belediye meclisince seçilerek göreve gelen Mevlüt Uysal, TN: 1478506 BN: 131sayılı yazı ile Kadir Topbaş zamanında yapılmış tüm metro ve tünel ihalelerini durdurmuştu. Çekmeköy-Sultanbeyli ve Yenidoğan-Hastane hattı henüz başlangıç aşamasında iken (%4 lük ilerleme) durdurulmuştu. Sebep olarak da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından bütçesinin onaylanmaması gösterilmişti.

Yerel seçimler sonrası İBB yönetiminin el değiştirmesi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durdurulan metro ihalelerini devam ettireceğini vaadi Yenidoğan halkında tekrar hattın açılması umudunu oluşturdu. Ekrem İmamoğlu’nun metro hatlarına bütçe ve kredi bularak projelerin devam ettirilmesi çalışılmaları kapsamında Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro hattına kaynak bulup onay alması sonucu inşaat çalışmaları başlamıştı. Ancak Yenidoğan-Hastane hattı için kaynak arayışı çerçevesinde yolcu kapasitesi düşüklüğü gerekçe gösterilerek yatırım onayı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından verilmediği İBB tarafından halka duyurulmuştu.

YENİDOĞAN METROSU LAF YARIŞI;

Yenidoğan Metrosu için dünden bugüne kim ne söyledi

Hatırlanacağı üzere Yenidoğan Metrosu İnşaatı dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş zamanında 2020 yılında yolcu taşıyacağı müjdesi ile 2017 yılında başladı. Dönemin Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’de 2020 yılında bitirileceğine dair Sancaktepe ve Yenidoğan halkına sosyal medya hesabından müjde olarak duyurdu ve belediyenin yayın organlarında projenin tanıtımını yaptı.

Medya ve sosyal medya salvoları devam etmekte olup en son 7 Haziran 2021 tarihin aynı gün içerisinde hem İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibi Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattın da incelemelerde bulunup konuya dair açıklamalarda bulundu. Diğer taraftan Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü Yenidoğan metro istasyonunda “Yenidoğan metro istiyor” şeyma resim dövizli basın açıklaması yapıp, etkinlik görüntülerini belediyenin resmi internet sitesinden Sancaktepelilerle paylaştı.  

ŞEYMA DÖĞÜCÜ; YENİDOĞAN İÇİN METRO ŞART KARDEŞİM

Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından hafriyat dökülerek kapatılan Sancaktepe-Yenidoğan metro hattının önünde konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi.

Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, “Burada gerçekten yılların emeğine, açılmış belli oranda ilerlemiş ve İstanbul için, hele hele Sancaktepe Yenidoğan için hayati anlamda önem taşıyan bir projenin üstüne toprak dökülüyor. Dökülen toprak, sadece metroya değil İstanbul’un geleceğine Sancaktepe ve Yenidoğan’ın beklentileri ile umutlarına dökülmüştür. O nedenle burada yapılan faaliyetin devam etmesine müsaade etmeyeceğiz. Yenidoğan halkımızla bu işin takipçisi olacağız. Çükü Metro Yenidoğan için şart kardeşim, şart, şart” ifadelerini kullandı.

“İBB BU SORULARA ACİLEN CEVAP VERMELİ”

AK Parti İstanbul Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Malik Ejder Batur ise İBB yönetimine seslenerek şunları söyledi. ““İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine soruyoruz. Bu metro hattını, hafriyatla doldurarak kapatma işi sizin yeni bir hafriyat döküm sahası stratejiniz miydi? Seçimden önce ‘İstanbul’un kaynakları İstanbul’a yeter’ diyerek yola çıkıp 2020 mali yılı bütçesine 6 milyar 800 milyon öz kaynak getireceğinizi vaat edip sadece 2 milyar 800 milyonu gerçekleştirerek sınıfta kaldığınız öz kaynak yetersizliğinizden mi bu metro hattını kapattınız? Metro hattını kapatmamızın sebebi kredi onayının gerçekleşmemesi açıklamanız, hizmet belediyeciliğini bir kere bırakıp da algı, reklam ve ajans belediyeciliğinin yeni bir versiyonu mudur” şeklinde konuştu Batur, “Bu soruların cevabını İBB yönetimi ivedilikle, hem biz hem de kamuoyuna vermelidir” dedi.

İMAMOĞLU; DURDURULAN METRO HATTI YOK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sancaktepe’de yapımı devam eden Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattının Sancaktepe Şehir Hastanesi İstasyonu şantiyesini ziyaretinde Yenidoğan metrosu hakkında Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü iddialarına ve sorularına cevap verdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Biz, bu konularda sürekli şeffaf ve paylaşımcı olmaya çalıştık. Olası İstanbul depreminde oluşturduğu büyük risk açısından burayı doldurmamız lazımdı. Dolduğumuz yerleri, yarın kredi bulduğumuzda açmamız 1 ay sürer. Bizim proje onay çabalarımız devam edecek. Kredi bulma çabalarımız devam edecek; aynı diğer yerlerdeki gibi. Bulduğumuz anda, açmamız 1 ay. Onun için, yani bugün feryat figan bağıranlar, siyasetin en çirkinini yapıyorlar. Bir de kendini ispat etmek isteyenler var; siyaseten seçilmiş arkadaşlar. Onlara da üzüntüyle bakıyorum. Keşke bizi arasalar, bilgi alsınlar. Yani biz, telefonun ucundayız her konuda. Gelsinler bizden sunum istesinler ya da arkadaşlara gitsinler sunum versinler; ama öğrenmek isteyene. Ona yapacak bir şey yok.”

İMAMOĞLU; SANCAKTEPE VE ÇEKMEKÖY BELEDİYELERİ İLE BİLGİ PAYLAŞTIK

“Ortalığı yangın yerine çevirmenin ve yanlış algı yaratmanın anlamı yok“ diyen İmamoğlu, “Bu konulardaki zorlukları hem Çekmeköy Belediyesi hem Sancaktepe Belediyesi ile toplantılarda paylaştık. O toplantılarda, bu işin sıkıntılarını dile getirirken, aynı zaman da katkı talep ettik. Dedik ki; ‘Bakın, bunların kredilenmesi, bir yatırım onayının çıkması, ardından kredilendirme sürecine katkılarımız, bizim yolculuğumuza hız verecektir.’ Günün sonunda yapılan işlem de şu var: Biz, Çekmeköy- Sultanbeyli hattının, Yenidoğan’a giden kolunun dışındaki bölümüne kredi bulduk. Çünkü buranın yatırım onayı vardı. Yenidoğan ve Taşdelen’lilere seslenelim ki; Sarıgazi’den başlayan bu hattın, yatırım planına alınmasıyla ilgili hükümetin vereceği karar hem 2017’de reddedilmiş hem 2019’da reddedilmiş.  Yani iki kez reddedilmiş. Bizim talep etmemize rağmen bir daha reddedilmiş. Dolayısıyla, bu onay çıkmayınca, bizim buraya kredi alma şansımız yok.” İfadelerini kullandı.

İBRAHİM ÖZKAN’DAN AK PARTİ’YE ÇAĞRI:

SİZ İMZAYI ATTIRIN YETER; GERİSİNİ İBB HALLEDER!

Yenidoğan Metro hattı, İBB Meclisi Haziran ayı 2. oturumunda da gündeme taşındı. Konuyla ilgili söz alan İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Sancaktepe Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Özkan,

“Sancaktepe metrosu önemli bir nokta. Yenidoğan aksıyla ilgili defalarca anlattık, tekrar tane tane anlatıyorum. Burası 2017’de durdurulmuş bir proje. Bu alan için yeterli yolcu sayısına ulaşılamadığından onay verilmeyen bir proje ve bu projenin bir finansmanı yok. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı konuyla ilgili eğer onay verirse, oranın da kredisi bulunarak hızlı bir şekilde yapılacaktır. Sancaktepeliler müsterih olsun.” İfadelerini kullandı.