ATEŞ ve ATEŞLİ HASTALIK - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

ATEŞ ve ATEŞLİ HASTALIK

Bu haber 28 Mart 2020 - 17:45 'de eklendi ve 121 views kez görüntülendi.

ATEŞ ve ATEŞLİ HASTALIK

Sağlıklı bir insanın koltuk altından veya temassız ateş ölçerler ile yapılan ölçümlerde Ateşi 36.5- 37.0 derece arasında olur. Bebeklerde makattan ölçülen ateş ise 38 dereceye kadar normal kabul edilir.

Özellikle enfeksiyon hastalıkları olmak üzere, Bazı hastalıklarda ateş yükselir. Yüksek ateşte, tehlikeli boyutlara çıkmamak şartıyla belirli dereceye kadar beklenmesi ve vücudun bu şekilde bağışıklığın güçlenmesine vesile olması tercih edilir. Enfeksiyon hastalıklarında vücut, o mikroorganizmayı tanıyıp onunla baş ederken ateş yükselir ancak artık o mikrop belki de o vücutta bir daha hastalık yapamaz. Buna bağışıklık kazanmak denir. Bundan dolayı Özellikle çocuklarda 38,5 derecenin üzerine çıkmayan ateşlere müdahale edilmemeli, ancak bu derecenin üzerine çıkarsa, Ateşli Havale riskine karşı Bebeklerde ve çocuklarda ateşi düşürmeli.

Genellikle ateş riskli seviyelere çıkınca el ve ayaklarda soğuma, hatta bazen morarma bile olabilir. Yaşça büyük olanlar bunu Üşüme ve titreme nöbetleri olarak yaşarlar.

Ateşi düşürmek için öncelikle Giyilen kıyafetler ince tutulmalı veya çıkarılmalı, koltuk altı veya kasıklara soğuk kompresler yapılabilir. Serin su banyoları da etkili olabilir. Ancak ilaç verilmesi gerekiyorsa kişinin yaşı, ateşin sebebi ve seviyesine göre uygun ateş düşürücüler verilebilir.

Bu konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta; Kullanılacak ilaç eğer hastanın kilosuna uygun dozdan az kullanılırsa etkisi olmayabilir, fazla kullanılırsa zararı olabilir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi Ateş düşürücüler de de uygun doz önemli.  Ayrıca son zamanlarda iki ayrı ateş düşürücünün Dönüşümlü olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu da özellikle savunma mekanizmasını olumsuz etkilemekle, hatta normalden fazla ilaç alınmasına sebep olacağı için riskli bir durum olabilir. Bu durum bilimsel olarak kabul görmemektedir. Ateşli hastalıklarda sıvı kaybının oluşmamasına dikkat edilmeli.

Cıvalı termometreler, kırıldığında cıva buharından dolayı zehirlenmelere sebep olabileceği için,  artık kullanılmamaktadır. Özellikle çocuk olan evlerde uygun bir ateş ölçer bulundurulmalı ve Hekimlerin önerilerine dikkat edilmeli. Uyurken bile ölçümün mümkün olduğu güvenilir temassız termometreler son zamanlarda en çok kullanılanlardandır. Kulaktan ölçen cihazlarda, sakarya escort eğer kulakta enfeksiyon varsa, ateşi daha yüksek ölçebileceğini unutmamak lazım. Ateşten değil, düşmeyen ateşten korkmak gerekir diyerek bu haftaki konumuzu tamamlayalım. Sağlıklı Haftalar diliyorum.

Abdullah İnanabdullah.inan@sancaktepenews.com