35 CAN 28. YILINDA SANCAKTEPE DE UNUTULMADI -Sancaktepe News

SON DAKİKA

35 CAN 28. YILINDA SANCAKTEPE DE UNUTULMADI

Bu haber 04 Temmuz 2021 - 23:55 'de eklendi ve 203 views kez görüntülendi.

35 CAN 28. YILINDA SANCAKTEPE DE UNUTULMADI

Sivas da 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 35 kişinin can verdiği olaylar Sancaktepe Sarıgazi de bir yürüyüş ile anıldı.

Sarıgazi Cem evinin düzenlediği, 2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişinin katledilmesinin 28.yılı anma yürüyüşüne ilçedeki tüm Cem Evleri, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplanan kalabalık kortej, Sarıgazi Demokrasi Caddesi boyunca yürüyerek organizasyon merkezi olan Sarıgazi cem evine doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşlar ellerinde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürürken, yol boyunca “Sivas’ı unutma! Unutturma!” sloganları attı.

Sarıgazi Cem Evine gelen kalabalık gurup olayda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Sonrasında Sarıgazi Cem evi Başkanı Erdal Sağır kalabalığa yaptığı konuşmada 1993 Sivas katliamını kınadı.

Bir Erdoğan Karip dahil 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Başkan Sağır, “28 yıl önce Sivas da 33 insanımızın, Çorum’da, Maraş’da, Dersim’de, Roboski’de, Suruç da Ankara’da ve daha birkaç gün önce İzmir de Deniz Poyraz in üzerindeydi. Bu katiller bu sömürü düzeni bu saltanat devam etsin diye on yıllardır din, dil, ırk ayrımını körükleyerek halkı birbirine düşürdü. Halkları birbirine düşman etmeye çalıştı.

Sivas katliamının üzerinden 28 yıl geçti. 2 Temmuz 1993’de, Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında Sivas Madımak Oteli’nde 33 aydın, sanatçı ve iki otel görevlisi gerici faşist güruh tarafından yakılarak katledildi.1993’te Sivas Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Pir Sultan Abdal anma etkinlikleri, semaha duranlar, semahta çalınan sazda özünü bulanlar, Pir Sultan’ın baş eğmez duruşunu kendisine rehber edinenler, Alevi inancının taleplerini yükseltmek isteyenler ve daha nicesi Sivas da buluşmuştu.” dedi. Kısaca 93 de Sivas da neler olduğuna da değinen Sağır şu ifadeleri kullandı.

1993 DE MADIMAK’DA NE OLMUŞTU?

“Bu etkinliğe paralel olarak katliamcı güçler tarafından başka bir hazırlık yapılmaktadır. Etkinliğe katılanların konakladığı Madımak Oteli’nin önüne yol çalışması gerekçesiyle kamyonlar dolusu taşlar yığılır.  Aynı günlerde yerel gazetede halkın dini duygularını istismar eden, katliamcılar üzerinden onları tahrik eden yazılar yayımlanır. Katliam günü ellerinde benzin bidonlarıyla yönlendirilen gerici güruh harekete geçer, oteli ateşe verir. Dönemin hükümet ortakları, ordusu, emniyeti, katliamı izler. Otel yanarken izleyen ve müdahale etmeyen kolluk kuvvetleri, Sivas’ın köylerinden ve şehir dışından yardım için yola çıkanlar olunca harekete geçer ve önlerini keser. 7’sinden 70’ine 35 can otelde katledildi.

Katliam sürecinde yapılan hazırlık yargılama sürecinde de devam etti. Göstermelik yargılamalarla, af yasalarıyla katliamcılar serbest bırakıldı; ya da yurt dışına kaçırıldı. Katliam davası zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmak istendi.

“Bizler özgürce yaşayabileceğimiz bir dünya istiyoruz. Bunu da ancak bizlerin geçmişi unutmadan, ateşte semaha duran insanlığın direnciyle mücadele ederek kurabiliriz. Katliamlara ancak hep birlikte olursak dur diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Anma programına İBB İstaç A.Ş Başkan Danışmanı Alper Yeğin, CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Muharrem Aydın, CHP Sancaktepe İlçe Kadın kolları Başkanı Mine Arduç ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.