1,7 MİLYON KİŞİNİN ÖZLEMLE BEKLEDİĞİ DUDULLU-BOSTANCI METRO HATTI AÇILD - Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

1,7 MİLYON KİŞİNİN ÖZLEMLE BEKLEDİĞİ DUDULLU-BOSTANCI METRO HATTI AÇILD

Bu haber 07 Ocak 2023 - 11:51 'de eklendi ve 97 views kez görüntülendi.

‘150 Günde 150 Proje’ parolasıyla başlattığı hizmetler serisinin finalini, 190’ıncı hizmet ile noktalayan İBB, 1,7 milyonluk bir nüfusu barındıran, 4 ilçeden geçecek, 14,3 km uzunluğundaki, 13 istasyonlu Dudullu-Bostancı metro hattının yapımını tamamladı.

Hattın açılışı; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.

MALTEPE – KADIKÖY – ATAŞEHİR – ÜMRANİYE / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 4 ilçeden geçecek 14,3 km uzunluğundaki 13 istasyonlu Dudullu-Bostancı metro hattının yapımını tamamladı. Bölgede ikamet eden 1,7 milyon kişinin ve İstanbulluların yaşamını kolaylaştıracak hattın açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. TBMM CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Bülent Tezcan, Yüksel Taşkın, Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Bayat, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, eski İBB Başkanları Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de açılışa katılan isimler arasında yer aldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende, sırasıyla; İmamoğlu, Davutoğlu, Akşener ve Kılıçdaroğlu birer konuşma yaptı.

İMAMOĞLU: “İBB BAŞKANLARININ EN ZORLU SINAVI, METRO SINAVIDIR”

“150 Günde 150 Proje” parolasıyla çıktıkları yolculukta, 190’ncı hizmeti, Dudullu-Bostancı metro hattını vatandaşların kullanımına açarak başardıklarını aktaran İmamoğlu, çalışma arkadaşlarına ve yüklenici firmalara teşekkür etti. “Sadece ülkemizin değil, aynı zamanda tüm Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul’u yöneten büyükşehir belediye başkanlarının mutlaka geçmek zorunda oldukları bir sınav vardır” diyen İmamoğlu, “Belediye başkanları, o sınavdan geçemezlerse, diğer bütün derslerden geçmiş olsalar bile, sınıfta kalırlar. İBB başkanlarının en zorlu sınavı, metro sınavıdır. Çünkü dünyadaki bütün büyük şehirlerde olduğu gibi raylı sistemler, İstanbul’un da ulaşım sorunlarının en temel, en acil ve en kalıcı çözümüdür. Metro; medeniyetin, medeni kentlerin başat meselesidir. Ne yazık ki, dünyanın önde gelen pek çok kenti, İstanbul’u bu yarışta, çok yıllar öncedir geride bıraktı. O yüzden, göreve gelir gelmez, tabiri caizse, metro yapmayı,İstanbul için bir onur ve ana hizmet meselesi kabul ettik” ifadelerini kullandı.

“NE DÜNYADAN NE DE AVRUPA’DAN BU KONUDA GERİ KALAMAZDIK”

“Ne dünyadan ne de Avrupa’dan bu konuda geri kalamazdık” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: “O yüzden 3,5 yıldır enerjimizin ve odağımızın en az yarısını, raylı sistem inşaatlarına adadık. Elbet görev sürem bittiğinde, İstanbullular benim de metroyla ilgili karnemi çıkaracak. O gün geldiğinde, ben ve ekibim, metro yapımında İstanbul’un yüzünü ağartan yöneticiler olarak anılmak istiyoruz. Tarihe geçmek istiyoruz. İyi anılmak istiyoruz; şu gök kubbede hoş bir seda bırakmak istiyoruz. İşte bunun için gerçekleştirdiğimiz bu değerli açılış çok önemli. 3,5 yılda, bugünkü açılış dahil, İstanbul’a kazandırdığımız metro hattı uzunluğu 46.2 kilometreye ulaştı. Daha fazlasının imalatına devam ediliyor. Bu 46 kilometrenin tamamını, A’dan Z’ye biz yapmadık. Ama bu 46 kilometrelik hattın, biz göreve gelmesek açılamaz, hala duran inşaatlara dönüşmüş olurdu. Bu çok açık ve nettir.” şeklinde konuştu.

4 İLÇEDEN GEÇECEK, 1,7 MİLYON VATANDAŞA HİZMET VERECEK

İBB; 4 ilçeden geçecek 14,3 km uzunluğundaki 13 istasyonlu (Bostancı, Emin Ali Paşa, Ayşekadın, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Mevlana, İMES, Modoko-Keyap, Dudullu, Huzur, Parseller) Dudullu-Bostancı metro hattının yapımına, 26 Şubat 2016’da başladı. Yüzde 55 seviyesine ulaşan imalat işlemleri, finansman yetersizliğinden dolayı, 2019 yılının Mart ayında durma noktasına geldi. 23 Haziran 2019 seçimlerinin ardından göreve başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, durmuş metro hatları konusuna öncelik verdi ve finans kaynağı bulma konusuna yoğunlaştı. Dudullu-Bostancı metro hattındaki çalışmalar, İBB öz kaynakları devreye sokularak, 2020 yılında tekrar başlatıldı. Metro hattı; Anadolu Yakası’nda, toplamda yaklaşık 1,7 milyon kişinin yaşadığı Maltepe, Kadıköy, Ataşehir veÜmraniye ilçelerini birbirine bağlıyor. Hat ile deniz hatları ve diğer raylı sistem hatlarıyla farklı noktalarda entegrasyon sağlanıyor. Son teknoloji elektro-mekanik sistemle yapılan hat, “Tam Otomatik Sürücüsüz Metro” olarak hizmet verecek ve 90 saniyede bir sefer yapılabilecek. Bostancı – Dudullu arasını 21 dakikaya indirecek metroyla, saatte tek yönde 44 bin 400 yolcu taşınabilecek. İstasyonlarda güvenlik için rayla düşmeyi engelleyici “Tam Boy Peron Ayırıcı Kapılar” kullanıldı. Yatırım kapsamında, Bostancı’da 869, Kozyatağı’nda da 1.962 olmak üzere toplamda 2 bin 831 araçlık yer altı otoparkı yapılıyor” sözlerinin ardından katılımcılar birlikte kurdele kestiler.