Sancaktepe News Sancaktepe News Sancaktepe NewsSancaktepe News

SON DAKİKA

KURUÇAY; PEYSAJ ARTIK KENTLERİN SİMGELERİNİ BELİRLİYOR

Bu haber 03 Ağustos 2021 - 20:55 'de eklendi ve 80 views kez görüntülendi.

KURUÇAY; PEYSAJ ARTIK KENTLERİN SİMGELERİNİ BELİRLİYOR

Peyzaj ve Botanik, tarih ile günümüz arasındaki bağlantıyı tabiat aracılığıyla kurar. Bir kentin dört mevsimlik dizaynı estetik ölçütlerle daha da önemli hale gelmiştir. İşte İstanbul Sancaktepe’deki Dursun Kuruçay yönetimindeki 3E BOTANİK şirketi, Sancaktepe ve İstanbul’u Avrupa ölçütlerinde 2015 yılından beri çevre ve peyzaj düzenlemesini yapıyor.

3E Botanik ve Peyzaj, iç mekân ve dış mekân bitkileri, koleksiyon kaktüs çeşitleri ve hiçbir yerde bulamayacağınız kuru ve şoklanmış çiçeklerle sektörde ön sıralarda olmanın gururunu yaşıyor.

“PEYSAJ ARTIK KENTLERİN SİMGELERİNİ BELİRLİYOR”

Sektörün öncülerinden olan şirketin sahibi Dursun Kuruçay gazetemize sektörün kalifikasyonu, pandemi sonrası durumunu ve verdikleri sektörel hizmetleri değerlendirdi. Kuruçay, “Peyzaj denilince akla gelen ilk şey bahçe düzenlemesidir. Evet, bahçeler binalarımızın estetik olarak daha hoş görünmesine yardımcı olur. İster konut olsun ister ticari bina olsun, iyi bakılmış bir bahçe binanın tüm görünüşünü değiştirir. Bahçe bakım ve peyzaj hizmetleri, bahçenizin ve bina çevresindeki alanın müşterilerinize çekici görünmesini sağlar. Peyzaj hizmetleri kapsamında binanın arsasındaki boş alanlar düzenlenir. Binalar ve tesisler ilk yapıldığında öncelikle iç mekânlara yatırım yapılır. Ancak binanın dışı da en az içi kadar önemlidir. Binanın dış bölümünün planlanması ve düzenlenmesi peyzaj tasarımı olarak adlandırılır. Peyzaj ve Botanik günümüzde artık çok üst boyutlarda, kentlerin siluetlerinin değişiminde, simgelerine kadar önemli rol oynamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

GELECEKTE DOĞA’YA DÖNÜŞ BAŞLADI

“Pandemi sonrası, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi insanların yoğun ve yığılma yaptığı metropollerde yaşayan insanlar, doğa ile daha barışık ve iç içe yaşamlara dönmeye başladı. Bu anlamda Covit19, küresel ısınma ve kuraklık artık insanın doğaya dönüşünü daha da hızlandırdı diyebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde bu yüksek doğaya dönüşümün daha da popüler hale geleceğini düşünüyorum.

Evlerimize kapandığımız bu bir yılı aşkın süreçte öncelikle nüfusun en yoğun olduğu kentlerde yaşayanlar olmak üzere, tüm yerleşimlerde peyzaj politikalarının ne denli yetersiz ve yanlış olduğu toplum olarak daha da fark ettik. Yanlış kentsel tasarımlar, açık ve yeşil alanların yetersizliği; virüse karşı en etkili mücadele yöntemlerinden olan güneş, temiz hava ve fiziki mesafenin kent içerisinde karşılanamaması sorununu da beraberinde getirdi. Böylesi bir durum ise pandemi krizinin derinleşmesine ve kentlerde çok hızlı yayılmasına sebep olmuş ve faturası da herkes için çok ağır oldu. Bu bakımdan peyzaj Mimarlığı; doğal, kültürel, tarihi tüm varlıkların birbirleri ile ilişkisini kuran bir meslek alanı olarak devam eden süreçte de hayati bir öneme sahiptir. Geleceği peyzajsız ve doğadan faydalanmayarak kurmak, düşünmek büyük hata olacaktır.” dedi.

ZİNCİRİN BİR BAŞKA HALKASI HARFİYAT

“Biz 3E Botanik şirketi olarak sadece peyzaj ve botanik alanında değil, zincirin bir başka halkası olan “hafriyat” alanında da hizmet veriyoruz. Bu kapsamda büyük projelerden sonra oluşan hafriyat toprağı, taş, kum vb. izinli hafriyat toprağı depolama sahalarımızda depolanıyor. Hafriyat toprağının arazi ıslahı amaçlı kullanımında, çevre düzenlemelerde ve dolgularda kullanıyoruz. Tabi ki bu düzenlemeler projenin kapsamı, müşterinin isteklerine göre değişiklik göstermektedir” ifadelerini kullandı.